Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας γερμανικής μελέτης, οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ορμής μετά την υποβολή τους σε βαζεκτομή. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης έδειξε ότι οι άνδρες μετά τη βαζεκτομή ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αυξήσουν τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών σε σύγκριση με αυτούς που δεν υποβλήθηκαν στην επέμβαση.

Οι άνδρες, μάλιστα, που υποβλήθηκαν σε βαζεκτομή δήλωσαν ότι μετά την επέμβαση είχαν καλύτερη σεξουαλική ορμή, καλύτερες στύσεις και οργασμούς, και σε γενικές γραμμές ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όχι μόνο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες ανέφεραν αυξημένη σεξουαλική διέγερση μετά την επέμβαση του συντρόφου.

Οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα ευρήματα αναφέρουν ότι η επέμβαση θα μπορούσε να ανακουφίσει τα άτομα από το στρες μιας μη προγραμματισμένης κύησης. Οι δύο σύντροφοι είναι κατά συνέπεια πιο χαλαροί και η σεξουαλική πράξη μπορεί να γίνει αυθόρμητα.

Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 294 ζευγάρια, βρέθηκε ότι το 12,4% των ανδρών ανέφερε ότι είχε σεξουαλικές επαφές συχνότερα μετά την επέμβαση, ενώ μόνο το 4,5% δήλωσε ότι οι σεξουαλικές επαφές μειώθηκαν. Τέλος, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση του άνδρα μετά τη βαζεκτομή μπορεί να βελτιωθεί, ενώ αντίστοιχα η σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας δεν μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βαζεκτομή είναι ένα ελάχιστα παρεμβατικό χειρουργείο, το οποίο διαρκεί μόλις 15 λεπτά, ενώ ο χρόνος ανάρρωσης που απαιτείται είναι πολύ μικρός. Οι πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι οι άνδρες προτιμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, έτσι ώστε να είναι ικανοί να τεκνοποιήσουν στο μέλλον, ιδιαίτερα στην περίπτωση διαζυγίου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι οι άνδρες αποθαρρύνονται από το να προχωρήσουν σε βαζεκτομή, εξαιτίας του κόστους και της αμφίβολης αναστρεψιμότητάς της.

Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας είναι σημαντικό να είναι ενήμερος για όλους τους τρόπους που έχει στη διάθεσή του ώστε να συμμετέχει στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης