Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα απόκλισης στον γενικό πληθυσμό αναφορικά με τη σεξουαλική επιθυμία και ορμή. Η σεξουαλική ορμή επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων τόσο οργανικών όσο και ψυχοσυναισθηματικών. Πολλές φορές οι αιτίες μείωσης της σεξουαλικής ορμής διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στους άνδρες η libido σχετίζεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία φυσιολογικά πέφτουν με την αύξηση της ηλικίας. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να βοηθήσει η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες με υπογοναδισμό μετά τη λήψη θεραπείας υποκατάστασης μπορεί να έχουν βελτιωμένη libido, λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και βελτιωμένη στυτική λειτουργία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα φάση, τα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένες τροφές ή διατροφικά συμπληρώματα αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών και βελτιώνουν τη σεξουαλική τους λειτουργία είναι περιορισμένα. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D και τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα μπορεί να είναι σημαντικά για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης.

Ταυτόχρονα, οι ορμόνες του φύλου, όπως είναι τα οιστρογόνα, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή και στις γυναίκες. Πολλές γυναίκες βιώνουν μια μεγάλη πτώση στη σεξουαλική τους ορμή και λειτουργία κατά την εμμηνόπαυση, όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων. Η θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις.

Ακόμη ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι η κολπική ξηρότητα. Η χρήση λιπαντικών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση που αντλεί η γυναίκα από αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες επίσης παράγουν τεστοστερόνη. Οι ιατροί κάποτε πίστευαν ότι η τεστοστερόνη θα μπορούσε να επηρεάζει τη γυναικεία σεξουαλική ορμή. Η σύγχρονη έρευνα όμως δεν έχει εντοπίσει μια ισχυρή συσχέτιση.

Τέλος, κάποια αντισυλληπτικά χάπια ενδέχεται να μειώσουν τη σεξουαλική ορμή. Εάν μια γυναίκα θεωρεί ότι η ορμονική αντισύλληψη που λαμβάνει επηρεάζει τη σεξουαλική της επιθυμία, καλό είναι να μιλήσει με τον ιατρό της για την πιθανή αλλαγή χαπιού.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ένα άτομο, άνδρας ή γυναίκα, ανησυχεί αναφορικά με τα επίπεδα της σεξουαλικής του ορμής, είναι σημαντικό να μιλήσει με τον ιατρό του. Καλό θα ήταν επίσης να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται, εάν η μειωμένη σεξουαλική ορμή:

 – εμφανιστεί ξαφνικά και ανεξήγητα

– συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος και η υψηλή αρτηριακή πίεση

– εμφανιστεί έπειτα από κάποιο χειρουργείο ή την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής

– προκαλεί ψυχολογική δυσφορία και προβλήματα στη σχέση του ατόμου

– συνοδεύεται από επώδυνη σεξουαλική επαφή.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης