Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, φαίνεται πως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης σεξουαλικότητας είναι ότι ωθεί τα άτομα να προσπαθούν περισσότερο, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα στερεότυπα του φύλου τους, ακόμη και εάν χρειαστεί να πουν ψέματα. Οι άνδρες λοιπόν, επιθυμούν να διατηρούν την εικόνα του στερεοτυπικά «αληθινού άνδρα» που έχει μεγάλη σεξουαλική εμπειρία με πολλές διαφορετικές συντρόφους. Οι γυναίκες από την άλλη, συνήθως επιλέγουν να προβάλουν μια πιο ρομαντική και σεμνή εικόνα της γυναίκας που έχει λιγότερες σεξουαλικές εμπειρίες.

Η σεξουαλικότητα λοιπόν, φαίνεται πως προκαλεί μια ανασφάλεια στα άτομα στο βαθμό που η συμπεριφορά τους δε συμφωνεί με τα στερεότυπα της τυπικής ανδρικής και της τυπικής γυναικείας συμπεριφοράς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευές ανίχνευσης ψεύδους για να δουν σε ποιο βαθμό οι συμμετέχοντες στη μελέτη ψεύδονταν ώστε να διατηρήσουν τη εικόνα που ταιριάζει στο στερεότυπο του φύλου τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές ηλικίας 18-25 και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά υιοθετούσαν τις συμπεριφορές μιας λίστας. Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι συμπεριφορές αυτές είχαν κατηγοριοποιηθεί ως ανδρικές ή γυναικείες. Για παράδειγμα, η ένδυση με βρώμικα ρούχα και τα πρόστυχα αστεία θεωρούνται κατεξοχήν ανδρικές συμπεριφορές, ενώ η ενασχόληση με την ποίηση και τα ψέματα σχετικά με το σωματικό βάρος, θεωρούνται κατεξοχήν γυναικείες.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντας ενώ συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο ήταν συνδεδεμένοι με μια συσκευή ανίχνευσης ψεύδους, η οποία στην πραγματικότητα δε λειτουργούσε. Οι υπόλοιποι, συνδέθηκαν με την συσκευή πριν τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου για τη μέτρηση του άγχους τους, αλλά αποσυνδέθηκαν από αυτό πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο οι άνδρες, τόσο και οι γυναίκες συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο όπως αναμενόταν για το φύλο τους. Οι άνδρες ανέφεραν περισσότερες ανδρικές τυπικές συμπεριφορές και οι γυναίκες περισσότερες γυναικείες, ανεξάρτητα με το εάν ήταν ή όχι συνδεδεμένοι με τη συσκευή ανίχνευσης ψεύδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις μη σεξουαλικές συμπεριφορές οι συμμετέχοντες δε βρέθηκε να είχαν κάποια επιπρόσθετη πίεση για να απαντήσουν με τρόπο που να ταιριάζει στα σχετικά στερεότυπα. Αναφορικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές όμως, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες απαντούσαν διαφορετικά όταν πίστευαν ότι έπρεπε να πουν την αλήθεια γιατί ήταν συνδεδεμένοι με τον πολύγραφο.

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με αυτά μια προηγούμενης μελέτης του 2003, με μια σημαντικής, όμως, διαφορά. Το 2003, οι γυναίκες ανέφεραν πολύ λιγότερους προηγούμενους συντρόφους, σε σύγκριση με τους άνδρες όταν δεν ήταν συνδεδεμένες με τον ανιχνευτή ψευδούς και σχεδόν τον ίδιο αριθμό με αυτούς όταν ήταν. Στην πρόσφατη μελέτη όμως, οι γυναίκες ανέφεραν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τους άνδρες όταν ήταν συνδεδεμένες με τον ανιχνευτή ψεύδους.

Η κοινωνία λοιπόν έχει αλλάξει σημαντικά μέσα σε αυτά τα τελευταία 10 χρόνια και φαίνεται πως κάποιες στερεοτυπικές διαφορές μεταξύ των δυο φύλων στο πεδίο της σεξουαλικής συμπεριφοράς έχουν σχεδόν εξαλειφτεί.

Πηγή : health24

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης