Η σεξουαλική ιατρική είναι μια  σχετικά νέα επιστήμη που έχει ως αντικείμενό της όλες τις πτυχές της σεξουαλικής υγείας. Το ερευνητικό της πεδίο είναι ευρύ και περιλαμβάνει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία, όπως είναι οι γενετικοί, οι βιοχημικοί, οι φυσιολογικοί, οι ψυχολογικοί οι κοινωνικοοικονομικοί, οι πολιτικοί και οι περιβαλλοντικοί.

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριλαμβάνει τη σεξουαλική υγεία στον ορισμό της γενικής υγείας, της ευεξίας και της ποιότητας ζωής, ούτε η σεξουαλική ιατρική ούτε η σεξολογία δεν έχουν αναγνωριστεί επαρκώς από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ιατρικών σχολών. Αντίθετα παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των επιπτώσεων τους στη γενική υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετά χρόνια επικρατούσε η πεποίθηση πως η επιστήμη της σεξολογίας στηριζόταν περισσότερο σε γνώμες παρά σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά πλέον έχει καταστεί σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, από τη στιγμή που την τελευταία 20ετία ο όγκος των σχετικών ερευνητικών δεδομένων αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. 

Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστες διαγνωστικές τεχνικές στο πεδίο της σεξουαλικής ιατρικής, ενώ παράλληλα ο αριθμός των διαθέσιμων θεραπειών για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες ολοένα και αυξάνεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότερα άτομα να ζητούν βοήθεια στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών τους προβλημάτων. Είναι απαραίτητο λοιπόν για τους επαγγελματίες υγείας διάφορων ειδικοτήτων να είναι προετοιμασμένοι σε ακαδημαϊκό τουλάχιστον επίπεδο ώστε να διαχειρίζονται τις ιατρικές και ψυχοκοινωνικές πτυχές που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία.  Αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν ισχύει. Υπάρχει σημαντική έλλειψη ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στο πεδίο της σεξολογίας και μάλιστα αυτή δεν περιορίζεται στις ευρωπαϊκές αντρικές σχολές. Η σεξουαλική ιατρική δε διδάσκεται στις ιατρικές σχολές σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα  η σεξολογία και η ψυχοσεξολογία δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα  των σχολών ψυχολογίας.  Σήμερα οι ειδικοί της σεξουαλικής υγείας επισημαίνουν  την ανάγκη της εισαγωγής της σεξουαλικής ιατρικής και σεξολογίας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. 

Για να είναι ολοκληρωμένη λοιπόν η εκπαίδευση που παρέχεται στο πλαίσιο μιας ιατρικής σχολής, θα πρέπει  καταρχάς να συμβάλει στην επαρκή μελέτη και κατανόηση  της σεξουαλικής λειτουργίας, της ταυτότητας φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού και των αποκλίσεων της σεξουαλικής έκφρασης και συμπεριφοράς. Παράλληλα, θα πρέπει να διδάσκει τη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών σε όλο το ηλικιακό φάσμα και να επισημαίνει τη λειτουργία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών ως βιοδείκτη που βοηθά στον εντοπισμό χρόνιων προβλημάτων υγείας. Τέλος, είναι σημαντικό να προάγει τον ρόλο των ιατρών στη πρόληψη των σεξουαλικών προβλημάτων και να βελτιώνει την ικανότητα  επικοινωνίας των φοιτητών σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική υγεία και τον σεβασμό στο φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης