Στην Κίνα εκατομμύρια νέοι και νέες δεν έχουν λάβει οργανωμένη σεξουαλική εκπαίδευση στο σχολείο. Σε κάποιες περιπτώσεις δίνονται κάποιες αποσπασματικές συμβουλές σχετικά με την αντισύλληψη, χωρίς όμως να υπάρχει ένα υπόβαθρο ευρείας ενημέρωσης που να οδηγεί στην ουσιαστική κατανόηση και να κινητοποιεί τα νέα άτομα ώστε να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η Κίνα να αγωνίζεται με αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων από HIV, καθώς και με υψηλά ποσοστά διακοπών κύησης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015 υπήρχαν 115.000 νέες λοιμώξεις από HIV σύμφωνα με τους κρατικούς οργανισμούς ελέγχου και πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Από αυτές οι 17.000 ή το 14,7% διαγνώστηκαν στην ηλιακή ομάδα 15-24.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί τα νούμερα αυτά να φαίνονται πολύ μικρά σε σχέση με τον τεράστιο πληθυσμό της Κίνας, όμως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης φτάνει το 35%, από τη στιγμή που τον Σεπτέμβριο του 2016 διαγνώστηκαν ακόμα 13.000 νέες λοιμώξεις από HIV στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Κάποια πανεπιστήμια έχουν ήδη εγκαταστήσει αυτόματους πωλητές, όπου οι φοιτητές μπορούν να προμηθεύονται εξειδικευμένο υλικό για την κατ’ οίκον εξέταση του HIV.

Το ζήτημα είναι, βέβαια, ότι τα μηχανήματα αυτά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα εάν δεν συνοδεύονται από την ενημέρωση κι εκπαίδευση των νέων. Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στη σεξουαλική εκπαίδευση μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Οι εκπαιδευτές, μάλιστα, παρατηρούν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι φοιτητές είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουν τις βασικές πληροφορίες σχετικά με το ασφαλές σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη ένα βήμα που έγινε μόλις πέρυσι ήταν η ικανότητα να λάβει κάποιος σεξουαλική εκπαίδευση και συμβουλές υγείας με τη χρήση μιας ειδικής εφαρμογής στο κινητό. Η ιδέα ήρθε στον δημιουργό της εφαρμογής μετά την επίσκεψή του σε μια κλινική όπου διεξάγονταν διακοπές κύησης, όταν ανακάλυψε πόσο ανενημέρωτες ήταν πολλές γυναίκες στην αίθουσα αναμονής σχετικά με την επέμβαση. Πολλά από τα νεαρά κορίτσια πήγαιναν να κάνουν μια διακοπή κύησης χωρίς να έχουν ιδέα τι θα τους συμβεί. Για πολλές, μάλιστα, η διακοπή κύησης γινόταν αντιληπτή σαν ένα μέσο αντισύλληψης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερες από 13 εκατομμύρια εκτρώσεις διεξάγονται ετησίως στην Κίνα, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα επίσημα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν τις διακοπές κύησης που διεξάγονται από παράνομες κλινικές.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης για όλους, ιδιαίτερα σε μια χώρα που ακόμα τα άτομα δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν για το σεξ. Οι γυναίκες μπορεί να ντρέπονται να μιλήσουν ακόμα και για την περίοδό τους. Υπάρχει ακόμα στην κουλτούρα τους έντονη η ντροπή και η ενοχή που σχετίζονται με το σώμα και τη σεξουαλική υγεία. Το διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει καλά ως μέσο ενημέρωσης εξαιτίας της ανωνυμίας και έχουν ήδη ξεκινήσει αξιόλογες ιστοσελίδες που ενθαρρύνουν τη συζήτηση για το σεξ και προάγουν την έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση από ειδικούς.

Πρόκειται, όμως, για μια προσπάθεια που είναι ακόμα στην αρχή της. Από την άλλη, το διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, καθώς πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν εκεί πληροφορίες, αλλά το κάνουν σε λάθος σελίδες. Υπάρχουν, για παράδειγμα, άνδρες που «μαθαίνουν» από την ιαπωνική πορνογραφία και γυναίκες που «μαθαίνουν» από τις σχέσεις της μιας βραδιάς. Σε γενικές γραμμές προάγεται η τάση του να δοκιμάζει κάποιος νέες σεξουαλικές εμπειρίες χωρίς όμως να λαμβάνει αντισυλληπτική προστασία. Ακόμα και οι γυναίκες που είναι πιο υποψιασμένες συχνά ντρέπονται να ζητήσουν από τον άνδρα να φορέσει προφυλακτικό. Το στερεότυπο του κυρίαρχου άνδρα και της υποταγμένης γυναίκας είναι ακόμα ενεργό στην Κίνα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό ενδιαφέρον δεν εστιάζει όσο θα έπρεπε σε μια μακροπρόθεσμη αλλαγή, ενώ είναι πολλοί οι έφηβοι που δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της λοίμωξης από τον HIV και θεωρούν ότι δεν μπορεί να τους επηρεάσει. Παράλληλα, στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων νέων δεν έχει ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο για τον περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων, όπως έχει γίνει στην περίπτωση των σεξουαλικών εργαζομένων και των χρηστών ουσιών. Οι ειδικοί όμως συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης για την προαγωγή του ασφαλούς σεξ. Οι σεξουαλικοί εκπαιδευτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται με τους γονείς, έτσι ώστε να σπάσει ο κύκλος της σιωπής αναφορικά με τη σεξουαλικότητα. Παράλληλα, γίνεται η προσπάθεια να συνδυαστεί η εκπαίδευση και η ενημέρωση με διασκεδαστικές, αστείες σεξουαλικές ιστορίες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα δημιουργικής συζήτησης σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική υγεία.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης