Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι Αμερικανοί βετεράνοι που επιστρέφουν από αποστολές στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στη σεξουαλική τους υγεία.

Σχεδόν στο 18% των βετεράνων διαγνώστηκε κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την εξέτασή τους μετά την επιστροφή τους από μια αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό το πραγματικό ποσοστό σεξουαλικών διαταραχών στον πληθυσμό αυτό να είναι υψηλότερο, καθώς οι βετεράνοι, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι, δεν θέλουν να συζητήσουν το ζήτημα της σεξουαλικότητάς τους με έναν επαγγελματία που βλέπουν για πρώτη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα είναι πιο πιθανό να μοιραστούν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία, είτε όταν γνωρίζουν και εμπιστεύονται τον επαγγελματία υγείας είτε όταν αυτός κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι κλινικοί ρώτησαν 250 βετεράνους σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία, στο πλαίσιο μιας γενικής εξέτασης ρουτίνας που πραγματοποιείται μετά την επιστροφή τους από αποστολή. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 31 έτη. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες και πάνω από τους μισούς δεν ανέφεραν τη διατήρηση μιας σταθερής ερωτικής σχέσης.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο με πέντε ερωτήσεις για την αξιολόγηση διάφορων πτυχών της σεξουαλικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της libido, της διέγερσης, των οργασμών, της ικανοποίησης, των στύσεων στους άνδρες και της κολπικής εφύγρανσης στις γυναίκες. Οι βαθμολογίες κυμαίνονταν από 5 έως 30 και όσο πιο υψηλές ήταν τόσο σοβαρότερη σεξουαλική δυσλειτουργία έδειχναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας στους τέσσερις βετεράνους ανέφερε σοβαρή διαταραχή σε έναν τουλάχιστον τομέα και κάποιες δυσκολίες σε άλλους τρεις.

Παράλληλα, πάνω από τους μισούς είχαν σύνδρομο μετατραυματικού στρες, σχεδόν το 1/3 είχε κατάθλιψη, το 11% είχε σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα και το 27% αντιμετώπιζε πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ.

Οι βετεράνοι ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν σεξουαλική δυσλειτουργία εάν είχαν σύνδρομο μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη ή εάν ήταν γυναίκες.

Το στρες που σχετίζεται με την επιστροφή στο σπίτι μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων τόσο στους ίδιους τους βετεράνους όσο και στους συντρόφους τους.

Ένας από τους περιορισμούς της μελέτης είναι η πιθανή υπερδιάγνωση του μετατραυματικού στρες, διότι ο αρχικός έλεγχος που γίνεται έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εντοπίζει όλες τις πιθανές περιπτώσεις, κάποιες από τις οποίες αποκλείονται μετέπειτα.

Οι ερευνητές επίσης δεν είχαν δεδομένα σχετικά με την ενδεχόμενη λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Παρά τους περιορισμούς, όμως, τα νέα ευρήματα προστίθενται στον ήδη υπάρχοντα όγκο δεδομένων που συνδέουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βετεράνοι μετά το τέλος της αποστολής τους, όπως είναι η κατάθλιψη και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, με την εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Σε σύγκριση με τους πολίτες, οι βετεράνοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. Το μετατραυματικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και στα δύο φύλα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να επιφέρουν στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη libido και καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάποιες φορές η ύπαρξη μιας σταθερής σχέσης κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, αφού αυξάνει τις προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν οι βετεράνοι αμέσως μετά την επιστροφή τους. Για παράδειγμα, κάποιος που υποφέρει από κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες θα είναι πιο δύσκολο να αποκαταστήσει την εγγύτητα και την οικειότητα με τον σύντροφό του, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία στη σχέση και να μειώσει τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Πηγή: Reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης