Ο όρος βουλβοδυνία αναφέρεται στον πόνο που εντοπίζεται στη  περιοχή του αιδοίου και στον προθάλαμο του κόλπου. Εμφανίζεται με το άγγιγμα της περιοχής και καθιστά τη σεξουαλική επαφή επώδυνη και προβληματική.  Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 8%-12% των γυναικών κάτω των 50 ετών υποφέρουν από βουλβοδυνία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι ο τρόπος με τον οποίον ο σεξουαλικός σύντροφος αντιδρά στον πόνο της γυναίκας επηρεάζει σημαντικά την ικανοποίηση από τη σεξουαλική επαφή και από τη σχέση. Μια πιο πρόσφατη μελέτη διερεύνησε το πώς ο κάθε σύντροφος αντιλήφθηκε την απόκριση του αλλού αναφορικά με το ζήτημα του πόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εργάστηκαν με 69 ζευγάρια. Ζητήθηκε από κάθε ζευγάρι να αναφέρει καθημερινά πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα, την ανταπόκριση του συντρόφου, καθώς και την ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη σχέση για ένα διάστημα 8 εβδομάδων. 

Οι ερευνητές χώρισαν την ανταπόκριση των συντρόφων σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς  που ενθάρρυναν και υποστήριζαν τις γυναίκες λέγοντας τους ποσό ευτυχισμένοι είναι που πάρα τον πόνο είχαν σεξουαλική δραστηριότητα, σε αυτούς που έδειχναν κατανόηση και πρότειναν τη σεξουαλική αποχή εξαιτίας του πόνου και σε αυτούς που είχαν αρνητικές αντιδράσεις θυμού και απογοήτευσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στις ημέρες που τα ζευγάρια είχαν σεξουαλική επαφή, η απάντηση που ενθάρρυνε τη σεξουαλική δραστηριότητα σχετιζόταν με μεγαλύτερη ικανοποίηση των γυναικών τόσο από τη σεξουαλική δραστηριότητα όσο και από τη σχέση. Οι γυναίκες ένιωθαν λιγότερο ικανοποιημένες όταν λάμβαναν αρνητικές απαντήσεις από τον σύντροφο. Τέλος όταν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιλαμβάνονταν την απάντηση του άνδρα ως αποτρεπτική αναφορικά με τη σεξουαλική επαφή, τα ζευγάρι είχαν μειωμένη ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενθαρρυντικές απαντήσεις ενδέχεται να βοηθήσουν τα ζευγάρια να εξερευνήσουν διάφορες πλευρές της σεξουαλικότητας που μπορεί να προσφέρουν ευχαρίστηση χωρίς πόνο. Αντιθέτως οι αρνητικές απαντήσεις δίνουν έμφαση στον πόνο και όχι στις δυνατότητες απόλαυσης που παρέχει η σεξουαλική πράξη.

Από την άλλη, οι άνδρες που δίνουν αποτρεπτικές απαντήσεις μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι η προσέγγιση τους δεν είναι βοηθητική. Επικεντρώνονται τόσο πολύ στον πόνο της συντρόφου που δεν σκέπτονται καθόλου τεχνικές που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευχαρίστηση και στους δύο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό στη θεραπεία της βουλβοδυνίας να συμμετέχουν και οι σύντροφοι. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικοί θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να καταλάβουν το πώς η ανταπόκριση τους στον πόνο επηρεάζει τη σχέση τους καθώς και να προσφέρουν στρατηγικές ώστε οι δυο σύντροφοι να αναζητούν από κοινού τρόπους ευχαρίστησης χωρίς να επικεντρώνονται στον πόνο.

Πηγή: andrologia.gr, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης