Κάποιοι χρήστες μαριχουάνας ισχυρίζονται ότι η ουσία βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία κι ευχαρίστηση, άλλα ωστόσο είναι περιορισμένος ο αριθμός των μελετών που έχουν εξετάσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις αντιλήψεις των γυναικών αναφορικά με το πώς η χρήση μαριχουάνας επηρεάζει τη σεξουαλική επίδοση κι εμπειρία γενικά, άλλα και συγκεκριμένα τη σεξουαλική ορμή, τον οργασμό, τη λίπανση του κόλπου, τον πόνο κατά την επαφή και τη συνολική σεξουαλική εμπειρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 373 γυναίκες ασθενείς μιας μόνο μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής. Κάθε γυναίκα συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο ειδικά για τους σκοπούς της μελέτης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και την χρήση μαριχουάνας. Ο ορισμός της σεξουαλικής δραστηριότητας ήταν ανοιχτός και δεν περιλάμβανε αποκλειστικά το κολπικό σεξ.

Οι συμμετέχουσες ήταν κατά πλειοψηφία λευκές κι ετεροφυλόφιλες με μέση ηλικία τα 36 έτη.

Συνολικά οι  176 ανέφεραν ότι κάνουν χρήση μαριχουάνας κυρίως καπνίζοντάς την. Από αυτές οι 126 έκαναν χρήση συγκεκριμένα πριν από το σεξ ενώ οι 49 όχι. Παράλληλα 84 γυναίκες έκαναν συχνή χρήση από μια φορά την εβδομάδα έως αρκετές μέσα στην ημέρα και οι 86 ανέφεραν μη συχνή χρήση, δηλαδή από κάποιες φορές μέσα στο χρόνο μέχρι και μια φορά το χρόνο.  Οι περισσότερες χρήστριες ανέφεραν βελτιώσεις στη συνολική σεξουαλική εμπειρία, τον οργασμό, τη σεξουαλική ορμή και τον πόνο κατά την επαφή, άλλα οι αλλαγές στη λίπανση του κόλπου δεν ήταν συχνές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα σχεδόν το  69% των γυναικών που έκαναν χρήση μαριχουάνας πριν από το σεξ δήλωσαν ότι η συνολική σεξουαλική εμπειρία ήταν πιο ευχάριστη. Το 61% ανέφερε υψηλοτέρα επίπεδα σεξουαλικής ορμής και το 53% πιο ικανοποιητικούς οργασμούς.

Μετά τον έλεγχο της επίδρασης πιθανών συγχυτικών παραγόντων βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έκαναν χρήση μαριχουάνας πριν το σεξ είχαν τουλάχιστον τις διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ικανοποιητικούς οργασμούς σε σύγκριση με αυτές που δεν έκαναν. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα όταν η σύγκριση έγινε ανάμεσα στις γυναίκες που έκαναν συχνή χρήση και σε αυτές που δεν έκαναν συχνή.

Οι λόγοι για τη θετική επίδραση της μαριχουάνας δεν είναι ξεκάθαροι. Είναι πολύ πιθανό να οδηγεί σε μείωση του στρες, του άγχους και των αναστολών. Επίσης ενδέχεται να βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, καθώς και να εντείνει όλες τις αισθήσεις, ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος περνά πιο αργά. Οι ερευνητές επίσης επισημαίνουν την πιθανότητα να επιδρά σε περιοχές του εγκέφαλου που εμπλέκονται με την παραγωγή των ορμονών του φύλου, της ωκυτοκίνης, κι ενός νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης.

Τέλος οι συγγραφείς τονίζουν ότι η μελέτη δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα ζητήματα της σχέσης, ενώ ταυτόχρονα  δεν εξέτασε εάν οι γυναίκες έκαναν χρήση και άλλων ουσιών πέρα από την μαριχουάνα ούτε και την ποσότητα που χρησιμοποιούσαν. Αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα και γι’ αυτό η περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης