Σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο   Journal of Sexual Medicine ενέσεις υαλουρονικού (HA) και πολυγακακτικού οξέος  (PLA) αύξησαν προσωρινά την περιφέρεια πέους σε ασθενής με σύνδρομο μικρού πέους.

Τα αποτελέσματα διήρκησαν για όλο το διάστημα της μελέτης, 24 δηλαδή εβδομάδες, και κανείς από τους συμμετέχοντες δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες.   Πολλοί μάλιστα ανέφεραν μειωμένα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες που υποφέρουν από σύνδρομο μικρού πέους έχουν άγχος σχετικά με το μέγεθος τους πέους τους ακόμα και όταν οι μετρήσεις δείχνουν ότι το όργανο τους έχει φυσιολογικό μέγεθος. Η εκπαίδευση των ανδρών σχετικά με το μέγεθος του πέους καθώς και η ψυχοθεραπεία συνιστούν καταρχάς την θεραπευτική προσέγγιση του εν λόγω συνδρόμου, χωρίς όμως να έχουν αποτέλεσμα για όλους τους ασθενείς. 

Η αυξητική πέους είναι μια άλλη επιλογή που περιλαμβάνει την ενέσιμη χορήγηση συστατικών πλήρωσης (fillers) μαλακού ιστού στο πέος. Τα συστατικά αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως είναι το πρόσωπο, για αισθητικούς σκοπούς και η χρήση τους στην αυξητική πέους δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.  

Στην υπό εξέταση μελέτη, οι ερευνητές σύγκριναν το αποτέλεσμα που είχε στην αυξητική πέους, η έγχυση υαλουρονικού οξέος με αυτό που είχε η έγχυση πολυγαλακτικού. Επιλέχθηκαν τα παραπάνω συστατικά πλήρωσης τόσο γιατί το αποτέλεσμα που επιφέρουν θεωρείται προσωρινό όσο και γιατί σε κάποιες χώρες έχει εγκριθεί η χρήση τους για αυξητική πέους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 74 άνδρες με σύνδρομο μικρού πέους οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Στην πρώτη έγινε έγχυση υαλουρονικού οξέος και στη δεύτερη πολυγαλακτικού οξέος. Η παρακολούθηση των ανδρών είχε διάρκεια 24 εβδομάδες. Οι τελευταίες αναλύσεις των ερευνητών περιείχαν δεδομένα από 37 άνδρες της ομάδας του υαλουρονικού και 35 άνδρες της ομάδας του πολυγαλακτικού. 

Η περιφέρεια πέους του κάθε άνδρα μετρήθηκε πριν από την έγχυση καθώς και στις 4, 12, και 24 εβδομάδες μετά. Επιπρόσθετα οι άνδρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ικανοποίηση τους από την εμφάνιση του πέους τους. Η ικανοποίηση  από τη σεξουαλική τους ζωή αξιολογήθηκε επίσης στην αρχή της μελέτης, στις 12 και στις 24 εβδομάδες. 

Στις 4 εβδομάδες μετά την έγχυση, η περιφέρεια του πέους είχε αυξηθεί και για τις δύο ομάδες. Μέχρι την 24η εβδομάδα η μέση αύξηση έφτασε τα 2.1 cm για την ομάδα του υαλουρονικού και τα 1.6 cm για την ομάδα του πολυγαλακτικού. Το συστατικό πλήρωσης βρέθηκε να έχει διανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλους, ενώ στην ομάδα του υαλουρονικού  η αύξηση της περιφέρειας του πέους εμφανίστηκε πιο γρήγορα. 

Επίσης και στις δυο ομάδες σημειώθηκε αύξηση στα επίπεδα ικανοποίησης τόσο από την εμφάνιση του πέους όσο και από τη σεξουαλική ζωή η οποία διήρκησε μέχρι και την 24η εβδομάδα. Παρόμοια διάρκεια είχε και η μείωση των συναισθημάτων άγχους και ντροπής που σχετίζονταν με το μέγεθος του πέους. Σημειώνεται βέβαια ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν λάβει συμβουλευτική πριν από την έγχυση, το οποίο ενδεχομένως συνέβαλε στη βελτίωση της ψυχολογικής δυσφορίας. 

Καθώς δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες και επιπλοκές, η αυξητική πέους με τη χρήση συστατικών πλήρωσης είναι μια καλή εναλλακτική αντιμετώπισης του συνδρόμου μικρού πέους σε ασθενείς που δεν ανακουφίζονται από την ψυχοθεραπεία. Είναι σημαντικό ωστόσο οι κλινικοί να συζητούν ενδελεχώς με τους άνδρες τι μπορούν να περιμένουν από αυτή τη θεραπεία, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η χρήση της μεθόδου πρέπει να γίνεται πάντα με τη δέουσα προσοχή από τη στιγμή που πρόκειται για μια παρεμβατική θεραπεία.  Τέλος οι ερευνητές ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή μεγαλύτερων σε διάρκεια μελετών καθώς οι 24 εβδομάδες δεν επαρκούν για να αποδείξουν την μακροπρόθεσμη κλινική χρησιμότητα των υπό εξέταση συστατικών πλήρωσης, 

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης