Η πρόωρη εκσπερμάτιση (Π.Ε.) είναι ένα συχνό πρόβλημα της ανδρικής σεξουαλικής υγείας. Σύμφωνα, όμως, με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι ασθενείς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις διαθέσιμες θεραπείες. Ίσως γι’ αυτό ευθύνονται οι διαφορετικοί ορισμοί για την Π.Ε., τα διαφορετικά μέτρα αποτελεσματικότητας και η κακή μεθοδολογία των κλινικών δοκιμών. Υπάρχουν επί του παρόντος αρκετές νέες υποσχόμενες θεραπείες για την Π.Ε. Μία από αυτές είναι η θεραπεία με την τοξίνη Botulinum-A, το γνωστό botox.

Αυτή η νευροτοξίνη παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και αναστέλλει επιλεκτικά την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τις νευρικές απολήξεις, εμποδίζοντας τη νευρική ώση όταν εγχέεται στον μυ. Η τεχνική του botox έχει φέρει επανάσταση στη διαχείριση της αστάθειας του εξωστήρα μυός της κύστης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα ερευνητών έχει βρει ότι το Botox αναστέλλει τη συστολή των μυών σε αρσενικούς αρουραίους κατά τη φάση εκσπερμάτισής της, όταν εγχέεται στους βολβοσηραγγώδεις μυς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση του λανθάνοντος χρόνου εκσπερμάτισης. Η επίδραση κορυφώθηκε μετά 11 ημέρες και μειώθηκε απότομα μετά 14 ημέρες. Στην ομάδα ελέγχου η ένεση έγινε με φυσιολογικό ορό. Η διαφορά στην καθυστέρηση εκσπερμάτισης μετά τη θεραπεία με botox σε σύγκριση με την έγχυση φυσιολογικού ορού δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Υπάρχουν επί του παρόντος διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την ενέσιμη χρήση του Botox στο πέος, τον χαλινό, τη βάλανο και την ακροποσθία για τη θεραπεία της Π.E. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί μεγάλη έκπληξη και ανησυχία, καθώς δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες κλινικές δόκιμες σε ανθρώπους, παρά μόνο ελάχιστα στοιχεία, όπως το προαναφερθέν πειραματικό μοντέλο σε αρουραίους. Ωστόσο, μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους βρίσκεται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στη φάση ΙΙ. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε αναμονή των αποτελεσμάτων της. 

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι η Π.Ε. αποτελεί ένα σκοτεινό σημείο στο πεδίο της Σεξουαλικής Ιατρικής και η διαφώτισή του απαιτεί χρηματοδότηση και έρευνα υψηλού επιπέδου τόσο σε επίπεδο βασικής επιστήμης όσο και με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης