Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, υπάρχουν κάποια βότανα η κατανάλωση των οποίων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των στυτικών προβλημάτων των ανδρών. Η χρήση τους, όμως, μπορεί να έχει παρενέργειες. Για παράδειγμα, το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κινεζική ιατρική και, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, βοηθά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Έχει βρεθεί, ωστόσο, ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλο για τους άνδρες με διαβήτη.

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κάποιος εάν ένα βότανο θα δράσει όπως αναμένεται, καθώς επίσης δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν ενδεχόμενες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
Κάποιες εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα φυτικά τους συμπληρώματα για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας λειτουργούν το ίδιο καλά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι καταναλωτές είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η δραστική ουσία στα φυτικά αυτά συμπληρώματα δεν αποκαλύπτεται πάντα και κάποιες φορές είναι η ίδια με αυτή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους άνδρες που δεν επιτρέπεται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως είναι αυτοί που λαμβάνουν νιτρώδη. Εάν η δραστική ουσία εμπεριέχεται στο συμπλήρωμα αλλά δεν αναγράφεται στην ετικέτα του, τότε οι άνδρες δεν θα μπορούν να γνωρίζουν ότι λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα που είναι πιθανόν να τους βλάψει.
Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ειδικό που εμπιστεύονται πριν λάβουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Φλιάτουρας, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης