Ενώ μόλις το 1% των ενηλίκων αναφέρει κεφαλαλγία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, και μάλιστα ενίοτε αρκετά έντονη, ένας νευρολόγος από το Ιλινόις υποστηρίζει ότι ο πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι, στην πραγματικότητα, πολύ συχνότερο φαινόμενο.

Ο Dr Jose Biller, πρόεδρος του νευρολογικού τμήματος του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου του Loyola, εξηγεί ότι πολλά άτομα, παρόλο που μπορεί να έχουν πονοκεφάλους τη στιγμή της ερωτικής πράξης, δεν νιώθουν άνετα να το εκμυστηρευτούν στον ιατρό τους, ενώ παράλληλα οι ιατροί συνήθως αποφεύγουν να κάνουν σχετικές ερωτήσεις. Ο ίδιος έχει θεραπεύσει δεκάδες άτομα που υπέφεραν από κεφαλαλγίες που σχετίζονταν με τη σεξουαλική δραστηριότητα και υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά επώδυνες και συχνά προκαλούν ανησυχία, ενώ συνάμα δημιουργούν αισθήματα απογοήτευσης τόσο στο άτομο που υποφέρει όσο και στον/στη σύντροφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι επικίνδυνοι, κάποιοι όμως μπορεί να συνιστούν σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης απειλητικής για τη ζωή, όπως είναι για παράδειγμα μια εγκεφαλική αιμορραγία, ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλοι τύποι εγκεφαλικού τραύματος.

Συστήνεται, λοιπόν, τα άτομα που υποφέρουν από αυτούς τους πονοκεφάλους να υποβληθούν σε έναν ολοκληρωμένο νευρολογικό έλεγχο για τον αποκλεισμό των απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να συμβεί όταν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Ο Biller, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι άνδρες είναι τρεις φόρες πιο πιθανό να υποφέρουν από πονοκέφαλους που σχετίζονται με το σεξ, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν τρεις τύποι πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα:
• ο αμβλύς πονοκέφαλος που μοιάζει με την κεφαλαλγία ως προς την ένταση, που ξεκινά από τον αυχένα και το κεφάλι πριν από τον οργασμό και επιδεινώνεται με την αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης
• ο οξύς πονοκέφαλος μεγάλης έντασης, ο οποίος ξεκινά κατά τη διάρκεια του οργασμού και είναι ιδιαίτερα επώδυνος – μπορεί να διαρκέσει για ώρες
• ο πονοκέφαλος που ξεκινά μετά το τέλος της σεξουαλικής πράξης και μπορεί να είναι από ήπιος μέχρι εξαιρετικά επώδυνος. Οι πονοκέφαλοι αυτοί οφείλονται σε μια εσωτερική διαρροή του εγκεφαλονωτιαίοι υγρού και προκαλούν πόνο όταν το άτομο στέκεται όρθιο.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση και την πρόληψη του πόνου. Άλλες στρατηγικές, συμφώνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν τη συστηματική φυσική άσκηση, την αποφυγή της κατάχρησης αλκοόλ, τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη συμβουλευτική από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Πηγή: nlm.nih.gov

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης