Οι νέοι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και οι οποίοι μιλούν ανοιχτά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους και τη σεξουαλική τους συμπεριφορά στους επαγγελματίες υγείας, είναι πιο πιθανό να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 817 άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ηλικίας 18-26, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε επαγγελματία υγείας μέσα στο περασμένο έτος.
Οι άνδρες που αποκάλυψαν πλήρως το σεξουαλικό τους ιστορικό ήταν πιο πιθανό να λάβουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών ελέγχων και των εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα παραπέμφθηκαν για προληπτικό έλεγχο του HIV, της σύφιλης, της γονόρροιας και της λοίμωξης από χλαμύδια, καθώς και για εμβολισμό έναντι των ηπατίτιδων Α και Β και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Σε γενικές γραμμές το 67% όλων των συμμετεχόντων είχαν ολοκληρώσει τον προληπτικό έλεγχο, κάτι που ίσχυε μόνο για το 51% των ανδρών που δεν είχαν αποκαλύψει το σεξουαλικό τους ιστορικό. Επίσης ενώ το 9% του συνόλου των συμμετεχόντων είχε κάνει όλα τα συνιστώμενα εμβόλια, κάτι που ίσχυε μόνο για το 6% αυτών που δεν είχαν αποκαλύψει το σεξουαλικό τους ιστορικό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το σεξουαλικό ιστορικό αποκαλύφθηκε από τα 2/3 των συμμετεχόντων, ενώ στην αρχή της μελέτης οι 9 στους 10 είχαν δηλώσει ότι θα το έκαναν εάν ήταν σημαντικό για την υγειά τους. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει ότι οι ασθενείς πηγαίνουν τακτικά στον ιατρό και θέλουν να μιλήσουν για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Ίσως λοιπόν να είναι οι επαγγελματίες υγείας αυτοί που ενίοτε χάνουν την ευκαιρία να προσφέρουν ολοκληρωμένη φροντίδα στους νέους αυτούς άνδρες.
Είναι σημαντικό οι ιατροί να ενθαρρύνουν την αποκάλυψη του σεξουαλικού ιστορικού των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, κάνοντας τις απαραίτητες ερωτήσεις και παρέχοντας ένα περιβάλλον φιλόξενο μέσα στο οποίο τα άτομα θα νοιώσουν άνετα να μιλήσουν για την σεξουαλικότητα τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης