Η ξηροδερμία του πέους μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία στον άνδρα. Συνήθως δεν ειναι σημάδι κάποιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης και οι περισσότερες περιπτώσεις ξηροδερμίας ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.

Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης ξηροδερμίας του πέους είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η παρατεταμένη σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς τη χρήση λιπαντικού  δημιουργεί έντονη τριβή και μπορεί να οδηγήσει στην ξηροδερμία. Παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση λιπαντικών με βάση τη γλυκερίνη ή parabens καθώς ενδέχεται να επιδεινώσουν την ξηροδερμία. Είναι καλύτερο να προτιμώνται τα λιπαντικά με βάση το νερό. 
  • Η αλλεργία στο λάτεξ. Εάν ένα άτομο είναι αλλεργικό στο λάτεξ, το προφυλακτικό μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στο πέος. Εάν μάλιστα η αλλεργία είναι πολύ σοβαρή η χρήση προφυλακτικού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναφυλακτικό σοκ. Σε κάθε περίπτωση τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά από άλλο υλικό όπως είναι η πολυουρεθάνη.
  • Τα πολύ σφιχτά εσώρουχα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία. Ο άνδρας μπορεί σε αυτή την περίπτωση να βρει ανακούφιση τόσο με την αποφυγή των στενών εσωρούχων όσο και με τη χρήση μιας φυσικής ενυδατικής ουσίας όπως είναι το έλαιο καρύδας.
  • Η χρήση σαπουνιών με ακατάλληλα χημικά για την ευαίσθητη περιοχή. Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού της περιοχής είναι με ζεστό νερό και μια μικρή ποσότητα ηπίου, φυσικού σαπουνιού χωρίς parabens.
  • Η χρήση απορρυπαντικών με χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και του πέους.
  • Η ξηροδερμία του πέους μπορεί να είναι σύμπτωμα εκζέματος ή δερματίτιδας. Τα άτομα που έχουν ήδη διαγνωσθεί με έκζεμα μπορούν να εφαρμόσουν τοπικά κρεμά με κορτιζόνη.
  • Η ψωρίαση μπορεί επίσης να συνιστά αιτία εμφάνισης ξηροδερμίας στο πέος. Πρόκειται για ένα δερματικό νόσημα που επηρεάζει συχνά την ανδρική γενετήσια περιοχή. Ο άνδρας θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
  • Η ξηροδερμία του πέους μπορεί να είναι σύμπτωμα μυκητιασική λοίμωξης.

Ανάλογα με την αιτία της ξηροδερμίας ο ειδικός μπορεί να προτείνει στον άνδρα τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης. Επίσης καλό είναι ο άνδρας να απέχει από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι η ξηροδερμία του πέος να υποχωρήσει. Παράλληλα καλό είναι ο άνδρας να ενυδατώνεται επαρκώς καθώς και να χρησιμοποιεί φυσικά ενυδατικά τοπικά στο πέος ώστε να περιορίσει την ξηρότητα. Το λάδι καρύδας για παράδειγμα συνιστά ένα αποτελεσματικό τρόπο ενυδάτωσης όλου του σώματος συμπεριλαμβανομένου και του πέους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λιπαντικό ή ως έλαιο για μασάζ. Σε μια μελέτη του 2014μάλιστα είχε βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας.

Τέλος, οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της υποτροπής της ξηροδερμίας του πέους. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να μειώσει τη χρήση των ακατάλληλων σαπουνιών για την ευαίσθητη περιοχή, να αλλάξει απορρυπαντικό ρούχων καθώς και να χρησιμοποιεί λιπαντικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πηγή: andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης