Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων ενδέχεται μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και κάποιοι τύποι καρκίνου. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι κάποιες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων που συνδέονται με τη λήψη αντισυλληπτικών και για αυτό θα πρέπει να την αποφεύγουν.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι καπνίστριες άνω των 35 ετών ή όσες έχουν διακόψει το κάπνισμα εντός του έτους και είναι άνω των 35, οι παχύσαρκες, οι γυναίκες που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, όσες έχουν ιστορικό θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακού προβλήματος, όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης σε ηλικία μικρότερη των 45, οι γυναίκες που υποφέρουν από σοβαρές ημικρανίες, αυτές που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού, ή νοσήματος του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης, καθώς και εκείνες που υποφέρουν από διαβήτη για 20 χρόνια τουλάχιστον ή ανεξαρτήτως διαστήματος εάν εμφανιστούν επιπλοκές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λήψης αντισυλληπτικών δισκίων περιλαμβάνονται:

Καρδιαγγειακά προβλήματα: Τα άτομα που έχουν ιστορικό θρομβώσεων καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων καλό είναι να μη λαμβάνουν αντισυλληπτικό χάπι που συνδυάζει οιστρογόνα με προγεστίνη καθώς έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παρενεργειών. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Κάποια χάπια μάλιστα αυξάνουν τον κίνδυνο περισσότερο από άλλα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζητηθεί η γνώμη του ειδικού. Εάν μια γυναίκα έχει μη ρυθμισμένη υπέρταση, προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό της σχετικά με εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης.

Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου: Οι γυναικείες ορμόνες που παράγονται φυσικά όπως είναι τα οιστρογόνα αυξάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει ορισμένους τύπους καρκίνου. Είναι πιθανό λοιπόν η χρήση της ορμονικής αντισύλληψης να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καλά νέα για τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά είναι ότι φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες και το ενδομήτριο. Από την άλλη, έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών ή έχουν λάβει αντισυλληπτικά στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα εάν έχουν ξεκινήσει το χάπι κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Εάν ωστόσο περάσουν 10 χρόνια κατά τα οποία η γυναίκα δε λαμβάνει αντισυλληπτικά ο κίνδυνος είναι ίδιος με αυτόν που διατρέχει μια γυναίκα που δεν έχει πάρει ποτέ της αντισυλληπτικά. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν επίσης παράγοντες όπως είναι η ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης, η ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης,  καθώς και η ατεκνία.

Παράλληλα, η μακροχρόνια  χρήση του αντισυλληπτικού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου. Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ωστόσο προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV. Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί εάν ο HPV συνδέεται με τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων.

Τέλος, η λήψη ορμονικής αντισύλληψης από το στόμα έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καλοηθών όγκων στο ήπαρ, οι όποιοι σπανίως εξαλλάσσονται σε καρκινικούς. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη αντισυλληπτικών για 5 τουλάχιστον χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, αλλά άλλες μελέτες δεν καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα θα πρέπει πριν την έναρξη των αντισυλληπτικών να ενημερώσει τον ιατρό της αναφορικά με το προσωπικό και οικογενειακό της ιατρικό ιστορικό και από κοινού να αποφασίσουν ποια είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης