Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (διόγκωση του προστάτη – ΚΥΠ) είναι πολύ συνηθισμένη στους μεγαλύτερους άνδρες. Συμβαίνει όταν οι ιστοί του προστάτη αδένα διογκώνονται, και κάποιες φορές συμπιέζουν την ουρήθρα. Πολλοί άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη παρουσιάζουν διαταραχές της ούρησης.

Αν και υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές ελάχιστα επεμβατικά θεραπείες και χειρουργικές αντιμετωπίσεις, συχνά οι γιατροί στην αρχή προτείνουν μη επεμβατικές θεραπείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενεργή παρακολούθηση

Η ενεργή παρακολούθηση αποτελεί ουσιαστικά προσέγγιση αναμονής με συχνό έλεγχο. Όταν ο άνδρας διαγνωστεί με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της διόγκωσης του προστάτη. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή εμφανιστούν νέα συμπτώματα, τότε ξεκινά η ενεργή αντιμετώπιση και θεραπεία.

Η ενεργή παρακολούθηση μπορεί να προταθεί σε ασθενείς με ήπια υπερπλασία του προστάτη, τα συμπτώματα των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Μπορεί να συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η κατανάλωση λιγότερων υγρών πριν τον βραδινό ύπνο και ο περιορισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ. Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαρμακευτικές αγωγές

Σε γενικές γραμμές, δυο κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη:

  • α-αποκλειστές: Αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν την ροή των ούρων, χαλαρώνοντας τους μυς του προστάτη και του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Συνήθως έχουν άμεση επίδραση. Παραδείγματα αυτού του τύπου φαρμάκων είναι η τεραζοσίνη, η δοξαζοσίνη, η ταμσουλοσίνη, η αλφουζοσίνη και η σιλοδοσίνη. Πρέπει να αναφερθεί ότι αυτά τα φάρμακα ίσως προκαλέσουν δυσκολίες στην εκσπερμάτιση.
  • Αναστολείς της 5α-ρεδουκτάσης: Τα φάρμακα αυτά όπως η φιναστερίδη και η δουταστερίδη, απαλύνουν τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, σταματώντας την περαιτέρω διόγκωσή του και συρρικνώνοντάς τον. Αυτές οι ουσίες συνήθως συστήνονται σε άνδρες που έχουν ιδιαίτερα μεγάλο προστάτη. Μπορεί επίσης να έχουν και σεξουαλικές παρενέργειες, όπως στυτική δυσλειτουργία και μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Άλλη μια θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι η συνδυαστική θεραπεία με α-αποκλειστή και αναστολέα της 5α- ρεδουκτάσης που λαμβάνονται είτε ταυτόχρονα σαν δυο ξεχωριστά χάπια, ή σαν ένα ενιαίο. Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι κατάλληλη για άνδρες με μεγάλο προστάτη και πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η καθημερινή χρήση ταδαλαφίλης 5 mg έχει επίσης εγκριθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας όταν οι δυο παθήσεις συνυπάρχουν.

Φυσικά υπάρχουν πάντα διαθέσιμες ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες και χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν αποτελεσματικά να ελέγξουν τα συμπτώματα και να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους πάσχοντες. Η αντιμετώπιση της πάθησης πρέπει να γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση και με την επίβλεψη του ουρολόγου σας.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης