Η Mariliana Morales ζει στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα και είναι η ιδρύτρια του Rahab Foundation, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με σκοπό τη διάσωση, την αποκατάσταση και την υποστήριξη των ατόμων που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και επιθυμούν μια ευκαιρία να αλλάξουν ζωή. Η ίδια πιστεύει πως ο Θεός τής έχει δώσει αυτήν την αποστολή, να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από την πορνεία. Ιδιαίτερα, όπως λέει, υποφέρουν τα διεμφυλικά άτομα, καθώς υποχρεώνονται να εργαστούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Σε αυτές τις συνθήκες όμως η Moralesτα προσεγγίζει, ενώ τρέμουν συχνά από το κρύο, με ζεστό καφέ και μπισκότα. Αυτή είναι μια κίνηση πολύ σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν δεχτεί απόρριψη από παντού και πρώτα από όλα από την οικογένειά τους. Πολλές από τις διεμφυλικές γυναίκες εξωθούνται στην πορνεία σε μικρή ηλικία, διότι δεν βρίσκουν άλλο τρόπο βιοπορισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, όπου η νοοτροπία της αρρενωπότητας υπερισχύει, απορρίπτεται οποιαδήποτε αποκλίνουσα σεξουαλική ταυτότητα ή σεξουαλικός προσανατολισμός, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να βρίσκονται στον δρόμο χωρίς να έχουν κανένα βασικό εφόδιο. Η οικογένειά τους τα απορρίπτει, δεν έχουν υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα και ουδείς τους προσφέρει εργασία, με αποτέλεσμα η πορνεία να μοιάζει μονόδρομος.

Η Morales υποστηρίζει πως έχει σώσει πολλά νέα διεμφυλικά άτομα που είχαν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική δουλεία. Τα περισσότερα, μάλιστα, ήταν μετανάστες από άλλες λατινικές χώρες κι όταν έφτασαν στην Κόστα Ρίκα, οι διαβιβαστές τους κατάσχεσαν τα έγγραφά τους και τα εξανάγκασαν σε σεξουαλική εργασία για να πληρώσουν το χρέος της μεταβίβασης.

Παράλληλα, τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης υποφέρουν από υψηλά ποσοστά λοιμώξεων από HIV ως αποτέλεσμα της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και των διακρίσεων που εμποδίζουν την πρόσβασή τους στις ιατρικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός The Rahab Foundation διαθέτει ένα εκτενές υποστηρικτικό δίκτυο για τα άτομα που σώζει από τη σεξουαλική δουλεία, καθώς και για αυτά που θέλουν μια ευκαιρία να αφήσουν την πορνεία. Παρέχει σχεδόν τα πάντα, από ιατρούς, ψυχολόγους μέχρι εκπαιδευτές επαγγελματικού προσανατολισμού και οικονομικά δάνεια. H ιδρύτριά του υποστηρίζει πως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται η ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης που ξεκίνα στο πεδίο δράσης των ατόμων από τον δρόμο. Οι επαγγελματίες που στελεχώνουν τον οργανισμό πλησιάζουν τα άτομα με σεβασμό κι ευγένεια, προθυμοποιούνται να τα βοηθήσουν και παραμένουν εκεί. Περιμένουν κι ελπίζουν πως κάποια μέρα τα άτομα αυτά θα μπορέσουν να κάνουν το βήμα και να δεχτούν την ευκαιρία που τους δίνεται για μια νέα ζωή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Φλιάτουρας, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης