Η σεξουαλικότητα συνοδεύεται από πολλούς μύθους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα πλήρως εξαλειφθεί, πάρα την αυξημένη ενημέρωση και πληροφόρηση των ατόμων. Ένας μεγάλος αριθμός παρανοήσεων μάλιστα που βασίζονται σε μύθους σχετίζεται με τις πρακτικές αντισύλληψης. Ακολουθούν οι πιο συχνές ερωτήσεις των ατόμων αναφορικά με το τι τελικά ισχύει και τι όχι καθώς και οι απαντήσεις των ειδικών.

Μπορεί η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας να προστατέψει από μη προγραμματισμένη σύλληψη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την πρόληψη μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης η απομάκρυνση του πέους από τον κόλπο δεν είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης. Κάποιες φορές είναι δύσκολο ένας άνδρας να αναγνωρίσει επακριβώς τον χρόνο εκσπερμάτισης και το υγρό που απελευθερώνεται αμέσως πριν από την εκσπερμάτιση ενδέχεται να περιέχει σπερματοζωάρια. Εκτιμάται ότι το 22% των γυναικών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της διακεκομμένης συνουσίας θα μείνουν έγκυες μέσα στο έτος.

Μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη από προκαταρκτικά;

Το άγγιγμα και το χάδι, ακόμα και όταν οι δύο σύντροφοι είναι γυμνοί, είναι απίθανο να προκαλέσουν εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό όμως να χρησιμοποιείται προφυλακτικό όταν έρχονται σε επαφή τα έξω γεννητικά όργανα. Εάν το σπέρμα βρίσκεται οπουδήποτε κοντά στον κόλπο, υπάρχει μικρή πιθανότητα να εισέλθει σε αυτόν χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί ο αυνανισμός πριν από το σεξ να μειώσει τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων τόσο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα σύλληψης;

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ο αυνανισμός δεν μειώνει τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα και δεν συνιστά αποτελεσματικό τρόπο αντισύλληψης.

Είναι ασφαλέστερη η χρήση διπλού προφυλακτικού;

Αντιθέτως, η χρήση διπλού προφυλακτικού είναι πιο επικίνδυνη, γιατί αυξάνει την τριβή και κατ’ επέκταση την πιθανότητα το ένα ή και τα δύο προφυλακτικά να σπάσουν. Τα προφυλακτικά σε κάθε περίπτωση είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται με συνέπεια και σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο πλαστικό κάλυμμα ή ένα μπαλόνι για παράδειγμα αντί για προφυλακτικό;

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μη εγκεκριμένες μέθοδοι φραγμού με σκοπό την αντισύλληψη ή την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα προφυλακτικά έχουν σχεδιαστεί ακριβώς γι’ αυτό ενώ άλλα αντικείμενα που θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια χρήση δεν είναι ελεγμένα και το πιο πιθανό είναι να μην είναι αποτελεσματικά.

Η κολπική πλύση μετά το σεξ μπορεί να προλάβει μια εγκυμοσύνη;

Πρόκειται για μη αποτελεσματική μέθοδο καθώς δεν αφαιρεί όλο το σπέρμα. Οι περισσότεροι ιατροί, μάλιστα, δεν συστήνουν τις κολπικές πλύσεις μετά τη σεξουαλική πράξη, καθώς όχι μόνο δεν προστατεύουν από τη μη προγραμματισμένη σύλληψη, αλλά ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Το αντισυλληπτικό χάπι λειτουργεί αμέσως μετά τη λήψη του;

Χρειάζεται να περάσουν 7 ημέρες μετά τη λήψη του πρώτου δισκίου για να παρέχει το χάπι αντισυλληπτική προστασία.

Εάν το ζευγάρι έχει οποιαδήποτε απορία αναφορικά με τις μεθόδους αντισύλληψης, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό, ώστε να επιλέξει με ασφάλεια την κατάλληλη μέθοδο.

Πηγή: andrologia.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης