Η μεγάλη σημασία που προσδίδεται από την κοινωνία μας στο σεξ, σε συνδυασμό με την ανολοκλήρωτη γνώση πάνω στη σεξουαλική κορύφωση έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση μύθων και παρανοήσεων.

Η επικρατούσα σεξουαλική κουλτούρα έχει θέσει τη σεξουαλική κορύφωση σε βάθρο, παρουσιάζοντας την ως τον ένα και μοναδικό σκοπό της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο οργασμός όμως δεν είναι ούτε τόσο απλό ούτε τόσο συχνό φαινόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι το 10%-15% των γυναικών δεν είχαν ποτέ οργασμό. Στους άνδρες 1 στους τρεις αναφέρει ότι είχε πρόωρη εκσπερμάτιση κάποια στιγμή στη ζωή του. 

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι οργασμοί στην πραγματικότητα δε θεωρούνται ευρέως ως το πιο σημαντικό κομμάτι της σεξουαλική δραστηριότητας. Μια μελέτη ανέφερε ότι πολλές γυναίκες θεωρούν πως οι πιο ικανοποιητικές σεξουαλικές τους εμπειρίες είναι αυτές στις οποίες έχουν το αίσθημα της σύνδεσης με τον σύντροφο και όχι αυτές στις οποίες η ικανοποίηση βασίζεται μόνο στη σεξουαλική κορύφωση.

Ακόμα μια παρανόηση είναι ότι ο πεοκολπικός ερεθισμός είναι βασικός για άνδρες και γυναίκες προκειμένω να επιτευχθεί η σεξουαλική κορύφωση. Αυτό μπορεί να ισχύει για πολλούς άνδρες και γυναίκες, είναι μεγάλος όμως ο αριθμός των γυναικών που φτάνουν σε οργασμό μέσω του ερεθισμού της κλειτορίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια αναλυτική μετά- ανάλυση 33 μελετών βρήκε ότι κατά τη διάρκεια της συνουσίας  μόνο το 25% των γυναικών είχε τακτικά οργασμούς, οι μισές είχαν κάποιες φορές και το 20% σπάνια ή καθόλου, ενώ το 5% δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν είχε ποτέ την εμπειρία του οργασμού.

Στην πραγματικότητα η εμπειρία του οργασμού δε χρειάζεται να εμπεριέχει οπωσδήποτε τα γεννητικά όργανα  ούτε ακόμα και να σχετίζονται απαραίτητα με σεξουαλικές επιθυμίες όπως καταδεικνύουν οι οργασμοί που προκύπτουν από την αθλητική δραστηριότητα.

Μια  ακόμη παρανόηση είναι ότι τα διεμφυλικά άτομα δε είναι ικανά να φτάσουν σε οργασμό μετά το χειρουργείο μετάβασης στο φύλο επιλογής τους.

Μια μελέτη του 2005 που έγινε σε διεμφυλικά άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο μετάβασης βρήκε ότι όλοι οι διεμφυλικοί άνδρες καθώς και το 85% των διεμφυλικών γυναικών ήταν ικανοί να φτάσουν σε οργασμό.

Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία του οργασμού είναι εξολοκλήρου υποκειμενική και δεν μπορεί να δοθεί ένας ορισμός που να είναι πλήρης κι ενιαίος. Σχετίζεται σίγουρα με τη συνολική πορεία του κάθε ατόμου στη σεξουαλικότητα και γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στα άτομα να αποφεύγουν τις συγκρίσεις της δίκης τους εμπειρίας με αυτές άλλων ατόμων ή με τις επικρατούσες πεποιθήσεις και θεωρίες σχετικά με τη σεξουαλική κορύφωση.

Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης