Μπορεί κάποιες κλινικές αντιγήρανσης να ισχυρίζονται ότι οι ενέσεις ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη σεξουαλική επίδοση, οι ισχυρισμοί αυτοί όμως δεν υποστηρίζονται από τη σχετική έρευνα.  

Η αυξητική ορμόνη παράγεται από την υπόφυση που βρίσκεται στη βάση του εγκέφαλου. Βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν και παράλληλα, καθώς τα άτομα μεγαλώνουν σε ηλικία, βοηθά στο να διατηρηθούν υγιή τα όργανα και οι ιστοί. Όταν ένα άτομο φτάνει στη μέση ηλικία το σώμα του φυσιολογικά παράγει λιγότερη ποσότητα αυξητικής ορμόνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνθετική ανθρώπινη αυξητική ορμόνη αναπτύχθηκε για τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί σε άτομα με AIDS και σύνδρομο βραχέος εντέρου. Οι ενέσεις της αυξητική ορμόνης, όμως, δεν έχουν σκοπό την αντιγήρανση και κάθε χρήση προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται χωρίς να υπάρχει επίσημη ένδειξη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η χρήση της αυξητικής ορμόνης για να αναστρέψει τα αποτελέσματα της διαδικασίας της γήρανσης μπορεί να είναι παράνομη.  

Πολλές από τις μελέτες που εξέτασαν τη χρήση της αυξητικής ορμόνης με σκοπό την αντιγήρανση, επικεντρωθήκαν στην υγεία των οστών και του σκελετού, στη μνήμη, τις γνωστικές λειτουργίες και τη λειτουργικότητα του ατόμου. Δεν είναι όμως ακόμα ξεκάθαρο εάν η αυξητική ορμόνη  έχει οφέλη σε όλα τα παραπάνω. 

Οι επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει αρκετές παρενέργειες που περιλαμβάνουν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου- ιδιαίτερα στις περιοχές του προστάτη και του μαστού, πόνου, καρδιακής νόσου, υψηλών επίπεδων ινσουλίνης και γυναικομαστίας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν ότι στις κλινικές αντιγήρανσης οι ενέσεις αυξητικής ορμόνης μπορεί να είναι αρκετά ακριβές, ενώ παράλληλα οι κλινικοί δεν είναι απαραίτητα εξειδικευμένοι ενδοκρινολόγοι. 

Είναι φυσιολογικό κάνεις να ανησυχεί για τη φθορά ενώ μεγαλώνει σε ηλικία. Υπάρχουν όμως φυσικοί τρόποι διατήρησης της υγείας, της λειτουργικότητας, καθώς και μιας καλής εμφάνισης, όπως η πρόσληψη υγιεινών θρεπτικών γευμάτων, η τακτική φυσική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος  και της κατάχρησης του αλκοόλ, ο κάλος ύπνος και τα υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα. 

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης