Η σόγια είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη που μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές. Είτε στη φυσική της μορφή, τα πράσινα δηλαδή φασόλια σόγιας γνωστά ως ενταμάμε, είτε με τη μορφή διάφορων παρασκευασμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία των φασολιών της, όπως είναι το γάλα σόγιας, το αλεύρι σόγιας και το τόφου. Μπορεί, επίσης, να εμπεριέχεται σε κάποια συμπληρώματα.

Πολλοί είναι αυτοί που προσθέτουν τη σόγια στη δίαιτά τους, ώστε να ωφελήσουν την υγεία τους, ενώ είναι πολύ διαδεδομένο υποκατάστατο του κρέατος για όσους το έχουν αφαιρέσει από τη διατροφή τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, ενώ επίσης φαίνεται ότι παρέχει ανακούφιση από τις εξάψεις σε κάποιες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Υπάρχει, ωστόσο, η ανησυχία ότι η σόγια μπορεί να προκαλέσει μείωση των επίπεδων τεστοστερόνης στους άνδρες. Η ανησυχία αυτή συνδέεται με τις ισοφλαβόνες, τα ενεργά συστατικά της σόγιας που ανήκουν στην κατηγορία των φυτοοιστρογόνων, φυτικές δηλαδή ουσίες που σε μεγάλο βαθμό μιμούνται τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα είναι ουσίες που εμπλέκονται έντονα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Ο οργανισμός του άνδρα παράγει επίσης οιστρογόνα αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
Κάποιοι άνδρες, ωστόσο, ανησυχούν ότι η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συνδέεται με μειωμένη σεξουαλική ορμή, στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη μυϊκή μάζα, κόπωση, κατάθλιψη κι οστεοπόρωση.
Σε μια μελέτη του 2010, μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Minnesota και το Loma Linda πανεπιστήμιο της California ανέλυσε 47 μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και των επιπέδων των ανδρικών ορμονών φύλου, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σόγιας δεν επηρέαζε σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τόσο η κατανάλωση προϊόντων σόγιας όσο και η πρόσληψη συμπληρωμάτων που περιέχουν ισοφλαβόνες δεν οδηγούν στη μείωση των επίπεδων της τεστοστερόνης.
Οι άνδρες που ανησυχούν σχετικά με την κατανάλωση σόγιας και τα επίπεδα ορμονών τους είναι καλό να μιλήσουν στον ιατρό τους. Επιπρόσθετα, είναι καλό να γνωρίζουν ότι η σύνθεση της τεστοστερόνης ξεκινά από τη χοληστερόλη, αλλά αυτός ο τύπος χοληστερόλης παράγεται ενδογενώς από το σώμα και δεν είναι ίδιος με αυτόν που προσλαμβάνεται διατροφικά. Για αυτόν τον λόγο, τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης καθώς και οι διατροφικές αλλαγές δεν αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγή τεστοστερόνης του άνδρα.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης