Εξακολουθεί να υπάρχει έντονη διχογνωμία αναφορικά με την επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην αθλητική επίδοση. Για παράδειγμα, κατά τη διεξαγωγή του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου οι προπονητές της Γερμανίας και του Παναμά απαγόρευσαν τη σεξουαλική δραστηριότητα των παικτών. Υπήρχαν, ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως η Αργεντινή και η Δανία, που δεν είχαν καμία απαγόρευση, καθώς και άλλες στις οποίες ίσχυσαν ρυθμιστικοί κανόνες είτε αναφορικά με τις συντρόφους είτε με τα αποτελέσματα της ομάδας.

Είναι οι ανησυχίες των προπονητών βάσιμες; Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών είναι ανάμικτα. Μια νέα μελέτη δείχνει όμως ότι για δραστηριότητες όπου δεν απαιτείται μεγάλη μυϊκή δύναμη η σεξουαλική δραστηριότητα το προηγούμενο βράδυ δεν επηρεάζει την επίδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς σεξουαλικά ενεργοί άνδρες με μέση ηλικία τα 26 έτη, οι οποίοι έκαναν τακτικά προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Για τους σκοπούς της μελέτης συμμετείχαν σε τρεις προπονήσεις, οι οποίες απείχαν μεταξύ τους από 3 έως 7 ημέρες. Οι αρχικές αξιολογήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης προπόνησης και για τις επόμενες δύο τους δόθηκε η οδηγία είτε να απέχουν από το σεξ τις 12 ώρες πριν από την προπόνηση είτε να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα στο ίδιο διάστημα, η οποία μάλιστα να περιλαμβάνει οργασμό.

Σε κάθε συνεδρία αξιολογούνταν το εύρος της έκτασης και της κάμψης του γονάτου κατά τη διάρκεια 5 σετ των τεσσάρων επαναλήψεων. Ανάμεσα στα σετ οι άνδρες έκαναν ένα διάλειμμα 30 δευτερολέπτων. 

Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν βρέθηκε να επηρεάζει το εύρος της κίνησης του γονάτου κατά την έκταση ή την κάμψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές αναγνώρισαν μια σειρά περιορισμών. Αρχικά το δείγμα ήταν μικρό και αποτελούμενο από νέους, υγιείς άνδρες που έκαναν συστηματικές προπονήσεις ενδυνάμωσης. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε άλλους πληθυσμούς, όπως είναι οι γυναίκες ή τα άτομα που δεν αθλούνται.  Επίσης, η μελέτη εστίασε στην άρθρωση του γονάτου, άρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια και στην περίπτωση δραστηριοτήτων που απαιτούν την άσκηση όλου του σώματος, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Επιπλέον, δεν μετρήθηκαν τα επίπεδα ανδρογόνων και δεν ελήφθη υπ’ όψιν ότι ορισμένες σεξουαλικές στάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα γόνατα των συμμετεχόντων. 

Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Journal of Sexual Medicine».

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης