Η στυτική δυσλειτουργία είναι αρκετά συχνή μετά από την διεξαγωγή ριζικής προστατεκτομής εξαιτίας της καταστροφής των σηραγγωδών νεύρων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος. Οι στατίνες, για παράδειγμα, έχουν δείξει θετική επίδραση στη στυτική λειτουργία και φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενδέχεται να βοηθήσουν την ανάρρωση από το χειρουργείο. 

Μια πρόσφατη μελέτη λοιπόν αξιολόγησε την επίδραση της προεγχειρητικής χορήγησης μιας συγκεκριμένης στατίνης, της atorvastatin, στη στυτική λειτουργία  ανδρών που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 118 άνδρες. Στους μισούς χορηγήθηκαν 80 mg atorvastatin από την εισαγωγή τους στη μελέτη μέχρι και την ημέρα του χειρουργείου και στους άλλους μισούς δόθηκε  placebo. Όλοι οι άνδρες είχαν προγραμματισμένο χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής και συμπλήρωσαν εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της στυτικής τους λειτουργίας, πριν το χειρουργείο, καθώς και στους 3, 6, 9, 12 μήνες μετά από αυτό.

Η προεγχειρητική χορήγηση της atorvastatin δεν είχε στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς την επίδραση της στη στυτική λειτουργία σε σύγκριση με το placebo. Βρέθηκε ωστόσο ότι η atorvastatin σχετιζόταν με υψηλότερες βαθμολογίες στο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της στυτικής λειτουργίας στους 12 μήνες μετά το χειρουργείο εφόσον τα νεύρα είχαν έστω και μερικώς αμφίπλευρα διασωθεί.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η βραχύχρονη χορήγηση atorvastatin προεγχειρητικά δεν είχε σημαντική επίδραση στην ανάκαμψη της στυτικής λειτουργίας μετά από ριζική προστατεκτομή. Είναι σημαντικό ωστόσο να διεξαχθούν μελέτες που θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της μακροχρόνιας χρήσης atorvastatin πριν και μετά το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης