Ο HSV2 είναι ο ιός που προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ένας στους έξι ηλικίας 14-49 ετών έχει προσβληθεί από αυτόν. Στην πλειονότητά τους όμως δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, καθώς δεν έχουν συμπτώματα ή εάν έχουν, είναι ήπια και μπορούν να αποδοθούν σε κάποιο άλλο γνωστό πρόβλημα.

Απαραίτητη για τη μετάδοση του ιού είναι η επαφή δέρμα με δέρμα. Δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος, της τουαλέτας ή της κοινής χρήσης λουτρού. Η μετάδοση από το ένα άτομο στο άλλο γίνεται αποκλειστικά εάν οι προσβεβλημένες περιοχές έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους ή αμυχές στο δέρμα ατόμων που δεν έχουν προσβληθεί. Βλεννογόνοι υπάρχουν στο στόμα, στον πρωκτό και στον κόλπο.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσο διάστημα ο ιός είναι ενεργός θα μεταφέρεται σε τραυματισμένο δέρμα ή σε επιφάνειες βλεννογόνων και θα αντιγράφεται. Όταν η έξαρση υποχωρήσει, ο ιός θα μετακινηθεί με τη βοήθεια των νεύρων από το δέρμα στη βάση της σπονδυλικής στήλης, σε μια περιοχή που ονομάζεται ιερά γάγγλια, οπού θα παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση μέχρι να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Συνήθως ο HSV2 μεταδίδεται μέσω της συνουσίας ή του πρωκτικού σεξ και είναι λιγότερο πιθανό να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ. Από τη στιγμή όμως που η στοματική κοιλότητα καλύπτεται από βλεννογόνο, είναι πιθανή η μετάδοση του ιού μέσω του στοματικού σεξ. Πιο συγκεκριμένα, εάν ένα άτομο έχει προσβληθεί από HSV2 στα γεννητικά όργανα, μπορεί μέσω του στοματικού σεξ να μεταφέρει τον ιό προκαλώντας στο άλλο άτομο επιχείλιο έρπη. Παρομοίως, εάν ένα άτομο έχει προσβληθεί από  HSV2 στη στοματική κοιλότητα, μπορεί μέσω του στοματικού σεξ να μεταδώσει τον ιό στα γεννητικά όργανα του άλλου ατόμου.

Κάποια άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τον HSV2 μέσω του στοματικού σεξ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό εξαιτίας του HIV / AIDS, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου, καθώς και οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι ο λύκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης