O χυμός από παντζάρι περιέχει συστατικά που είναι ωφέλιμα στο ανθρώπινο σώμα. Δεν υπάρχει ωστόσο μέχρι στιγμής καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο χυμός από παντζάρι είναι ωφέλιμος στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Πολλοί είναι όμως οι άνδρες που καταναλώνουν τακτικά τον εν λόγω  χυμό ισχυριζόμενοι ότι τους βοηθά στην επίτευξη και διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία και πράγματι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που υποστηρίζουν αυτή τους την επιλογή. 

Καταρχάς  ο χυμός από παντζάρι βοηθά το σώμα να παράγει νιτρικό οξείδιο, μια ουσία απαραίτητη για τη διαστολή των αγγείων του πέους και την καλύτερη αιμάτωσή τους ώστε να επιτευχθεί η στύση. Το νιτρικό οξείδιο επίσης διατηρεί την απαραίτητη πίεση στο σηραγγώδες σώμα για τη διατήρηση της στύσης. Η δράση αυτή του χυμού του παντζαριού οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε νιτρώδη, τα οποία μετατρέπονται από τον οργανισμό σε νιτρικό οξείδιο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη μειώνει επίσης της αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν υπέρταση και είναι γνωστό ότι η υπέρταση επηρεάζει τη στυτική λειτουργία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται επίσης ότι, όπως όλοι οι χυμοί, θα πρέπει να καταναλώνεται φρέσκος ενώ μπορεί να συνδυαστεί με  πορτοκάλι, μήλο, σέλερυ ή τζίντζερ για να βελτιωθεί η γεύση του. Δεν υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τη συνιστώμενη ποσότητα, αλλά μια λογική κατανάλωση είναι σίγουρα ασφαλής. Τα παντζάρια είναι μάλιστα πολύ θρεπτικά, αφού περιέχουν φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. 

Όταν η κατανάλωση του χυμού γίνεται σε λογικά πλαίσια δεν υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών. Η πιο συχνή παρενέργεια, άλλωστε, είναι η κόκκινη χρώση των ούρων,  η οποία δεν είναι επικίνδυνη και υποχωρεί μόλις το άτομο διακόψει την κατανάλωση του παντζαριού. Επίσης καλό είναι να προσέχουν στην κατανάλωση του άτομα που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρώδη, καθώς και άτομα με διαβήτη διότι τα παντζάρια είναι πλούσια σε σάκχαρα και θα πρέπει να ρυθμιστεί η ποσότητα της λαμβανομένης ινσουλίνης. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση παντζαριών  από άτομα που υποφέρουν από νεφρολιθίαση, καθώς είναι πλούσια σε οξαλικά οξέα τα όποια συνδέονται με το ασβέστιο στους νεφρούς και σχηματίζουν τους λίθους. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει κάποιον ειδικό τρόπο κατανάλωσης του παντζαριού, για παράδειγμα μαζί με μια πηγή ασβεστίου, ώστε να δεσμεύεται και να μη σχηματίζονται οι λίθοι στα νεφρά. 

Τέλος επισημαίνεται ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της ΣΔ. Η προσθήκη του χυμού παντζαριού σε μια ισορροπημένη διατροφή  μπορεί να ενισχύσει τη γενική υγεία κι ευεξία του ατόμου. Η κατανάλωση του χυμού φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη στυτική λειτουργία, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης