Μπορεί το πολύ σεξ να προστατέψει τον προστάτη;

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 11:09
Μπορεί το πολύ σεξ να προστατέψει τον προστάτη;
Σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με πολλές συντρόφους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με αυτούς που είναι λιγότερο δραστήριοι.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες, κάτοικοι του Montreal που είχαν περισσότερες από 20 διαφορετικές σεξουαλικές συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν 28% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με αυτούς που είχαν μονό μια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να προστατέψει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη. Μια πιθανή εξήγηση έγκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη μείωση της συγκέντρωσης των καρκινογόνων ουσιών που υπάρχουν στο προστατικό υγρό.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, όμως, επισημαίνουν πως δεν πρέπει κανείς να βιαστεί και να εξάγει μη ασφαλή συμπεράσματα. Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν την προστατευτική δράση των πολλών συντρόφων έναντι στον καρκίνο του προστάτη, αλλά αναδεικνύουν απλά μια σημαντική συσχέτιση. Οι ειδικοί μάλιστα παρατηρούν ότι η προστατευτική επίδραση που βρέθηκε, πιθανόν δεν οφείλεται στο μεγάλο αριθμό συντρόφων, αλλά στη συχνότητα της εκσπερμάτισης.

Η μελέτη επίσης αποκάλυψε και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες συσχετίσεις. Για παράδειγμα, οι άνδρες που ανέφεραν ότι δεν είχαν ποτέ προχωρήσει σε συνουσία είχαν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με προστατικό καρκίνο, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν υπάρξει σεξουαλικά ενεργοί. Παράλληλα, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος του καρκίνοι του προστάτη ήταν αυξημένος στους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές μόνο με άτομα του ίδιου φύλου. Οι άνδρες μάλιστα που είχαν περισσότερους από 20 ομόφυλους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν το διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή με άτομο του ίδιου φύλου.

Οι συγγραφείς τονίζουν βέβαια ότι τα ευρήματα σχετικά με την ομοφυλόφιλη σεξουαλική δραστηριότητα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά και χρήζουν περεταίρω διερεύνησης.

Η μελέτη της καναδικής ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό είχε ως σκοπό τη διερεύνηση των πιθανών αιτιών εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 3200 άνδρες από την ευρύτερη περιοχή του Montreal οι οποίοι απάντησαν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο που κάλυπτε πολλούς τομείς της ζωής συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής ζωής. Οι μισοί περίπου άνδρες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη μέσα στο χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τον Αύγουστο το 2009, ενώ οι υπόλοιποι σχημάτισαν την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λοιπόν, όσο περισσότερες συντρόφους είχε ένας άνδρας, τόσο λιγότερο κινδύνευε από τον καρκίνο του προστάτη. Για παράδειγμα, οι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με έναν αριθμό γυναικών από 8 έως 20 είχαν 11% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ποσοστό που ανέβαινε στο 28% για τους άνδρες που είχαν περισσότερες από 20 συντρόφους. Οι άνδρες με περισσότερες από 20 συντρόφους είχαν επίσης κατά 32% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν λιγότερο επιθετικούς τύπους προστατικών όγκων και κατά 19% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικούς τύπους.

Αντιθέτως, οι άνδρες που είχαν περισσότερους από 20 άρρενες συντρόφους, είχαν 5πλάσιο κίνδυνο εμφάνισης μη επιθετικού προστατικού καρκίνου και κατά 26% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου επιθετικού τύπου, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν ένα μόνιμο σύντροφο. Οι ερευνητές εξηγούν πως ενδεχομένως αυτό οφείλεται στην πιο επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά που συχνά υιοθετείται από τους ομοφυλόφιλους άνδρες ή ενδεχομένως σε κάποιο φυσικό τραυματισμό του αδένα. Τονίζουν μάλιστα, ότι ένα τέτοιο τραύμα μπορεί στην πραγματικότητα να διευκολύνει την ανίχνευση ακόμα και μια πολύ μικρής καρκινικής βλάβης, γιατί ενεργοποιεί την απελευθέρωση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) από τον αδένα. Η εξέταση των επίπεδων του PSA στο αίμα των ανδρών χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου του προστατη.

Πηγή: cbsnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014, 13:02