Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζονται θεραπεία. Κάποιες φορές, όμως, προκαλούν πόνο ή ντροπή στο άτομο που τα φέρει. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά sites σχετικά με τη φυσική υγειά κι ευεξία που συστήνουν διάφορες φυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων. Υπάρχουν, ωστόσο, περιορισμένα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Τα περισσότερα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Ακόμα κι εάν τα κονδυλώματα εξαφανιστούν, το άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων φυτικών συνταγών που μπορεί κάποιος να ετοιμάσει στο σπίτι του, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινά τα κονδυλώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αν και ο ίδιος ο ιός σχετίζεται με την εμφάνιση κάποιων τύπων καρκίνου, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν προκαλούν καρκίνο. Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι όλα τα άτομα που φέρουν τον HPV θα αναπτύξουν κονδυλώματα. Ακριβώς επειδή τα κονδυλώματα μπορεί να επιστρέψουν ακόμα και μετά τη χειρουργική αφαίρεσή τους, οι συνταγές αυτές μπορούν να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο της κατάστασης στα μεσοδιαστήματα των ιατρικών θεραπειών. Οι φυτικές αυτές θεραπείες, όμως, δεν ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς και το άτομο που σκέφτεται να τις χρησιμοποιήσει θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον ιατρό του. Παρακάτω αναφέρονται τρεις φυτικές συνταγές που μπορεί ένα άτομο να προετοιμάσει στο σπίτι του για να αντιμετωπίσει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, χωρίς όμως να θεραπεύσει τη λοίμωξη από τον ιό:

1. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των γεννητικών κονδυλωμάτων. Μια μελέτη του 2015 εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός συγκεκριμένου εκχυλίσματος κατεχινών πράσινου τσαγιού, το οποίο βρέθηκε ότι ως τοπική θεραπεία ήταν πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων σε σύγκριση με placebo. Τα άτομα, μάλιστα, δεν χρειάζεται να ξεπλύνουν το εκχύλισμα πριν το εφαρμόσουν εκ νέου στο δέρμα, όπως συμβαίνει με τις συμβατικές θεραπείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Οι υποστηρικτές της παραδοσιακής ιατρικής χρησιμοποιούν εδώ και χρονιά το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών παθήσεων. Η χρήση του δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς στα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, αλλά έχει βρεθεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα κονδυλώματα σε άλλες περιοχές του σώματος. Καθώς το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα, τα άτομα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό για τη σωστή χρήση του.

3. Η αμαμελίδα (Witchhazel)

Η αμαμελίδα είναι επίσης μια αρκετά γνωστή φυτική συνταγή για την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων. Είναι σχετικά ήπια και είναι σχεδόν απίθανο να ερεθίσει το δέρμα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να χρησιμοποιείται σε βλεννογόνους, όπως είναι του κόλπου ή του πρωκτού. Μια μελέτη του 2016 μάλιστα βρήκε ότι η αμαμελίδα είναι ίσως αποτελεσματική στην καταπολέμηση του HPV τύπου 16, ενός στελέχους του ιού που προκαλεί κονδυλώματα.

Πέρα από τη χρήση των συνταγών αυτών, είναι σημαντικό τα άτομα να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό.

Επίσης, κάποια ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015, βρέθηκε ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως είναι το μπρόκολο και το λάχανο, ενδέχεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν μόρια τα οποία το σώμα μεταβολίζει σε χημικές ουσίες που επιτίθενται στον HPV.

Ο HPV είναι ένας σοβαρός ιός που συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου και γι’ αυτό ο καθένας πρέπει να γνωρίζει εάν τον φέρει για να προστατεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και τον σεξουαλικό του σύντροφο. Τα άτομα που αναπτύσσουν κονδυλώματα ή άλλες βλάβες στα γεννητικά τους όργανα πρέπει να επισκεφτούν ιατρό, έτσι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πολλές φορές μπορεί ένα άτομο να νομίζει ότι έχει κονδυλώματα, αλλά τελικά να πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη ή για μια λοίμωξη από έρπητα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS, τον HIV, καθώς και όσα πάσχουν από νοσήματα που βλάπτουν το ανοσοποιητικό μπορεί να έχουν συχνότερες εξάρσεις κονδυλωμάτων και η αντιμετώπισή τους να είναι πιο δύσκολη.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων κάποιες φορές εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Είναι βασικό, ωστόσο, να διαχωριστούν τα ίδια τα κονδυλώματα από την αιτία που τα προκαλεί. Η λοίμωξη από τον HPV είναι χρόνια και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν εκ νέου και ο ιός να μεταφερθεί και σε άλλο άτομο. Τα άτομα που έχουν κονδυλώματα είναι καλό να ενημερώσουν τον σύντροφό τους και να συζητήσουν με τους ιατρούς τους τρόπους που υπάρχουν ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης