Ως νυκτουρία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο πρέπει να ξυπνήσει τη νύχτα μία ή περισσότερες φορές για να ουρήσει. Μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες αν και ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Οι Bosch και Weiss αναθεώρησαν τις μελέτες προσδιορισμού της συχνότητας της νυκτουρίας σε κοινότητες, κυρίως πληθυσμούς στις δυτικές χώρες και ορισμένες ασιατικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ταϊβάν, της Ιαπωνίας, της Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης). Ανέφεραν ότι ο επιπολασμός της νυκτουρίας στους νεότερους πληθυσμούς (20-40 ετών) με μια ή περισσότερες διακοπές του ύπνου ανά διανυκτέρευση κυμαίνεται από 11-44%, ενώ εκείνοι με δύο ή περισσότερες διακοπές ανά νύχτα έχει αναφερθεί ότι κυμαίνεται μεταξύ 2-18%.

Παρ ‘όλα αυτά, η νυκτουρία είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους πληθυσμούς (> 70 ετών), με το 69-93% να έχει μία ή περισσότερες διακοπές τη νύχτα, ενώ το 28-62% ανέφερε δύο ή περισσότερα διακοπές ανά νύχτα. Ομοίως, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον van Doorn και τους συνεργάτες του στον ολλανδικό δήμο Krimpen aan den IJssel έδειξε ότι ο επιπολασμός της νυκτουρίας αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και με την αύξηση της ηλικίας στους άνδρες ηλικίας 50 έως 78 ετών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τον επιπολασμό της νυκτουρίας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νυκτουρία στους ενήλικες της Μαλαισίας.  

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με ερωτηματολόγιο το οποίο χορηγήθηκε  σε 4616 ερωτηθέντες και το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 74,5%. Ο συνολικός επιπολασμός της νυκτουρίας μεταξύ των ενηλίκων της Μαλαισίας βρέθηκε να είναι 57,3%. Συνολικά το 37,3% των ερωτηθέντων με νυκτουρία ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολία στον ύπνο περίπου το ήμισυ του χρόνου ή περισσότερο μετά το ξύπνημα στη μέση της νύχτας. Όσοι είχαν ≥ 2 διακοπές του ύπνου ανά διανυκτέρευση παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερη μέση βαθμολογία ενοχλήσεων από εκείνους που είχαν μία διακοπή ανά διανυκτέρευση. Περίπου οι μισοί (56,7%) όλων των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν ότι η νυχτερινή ούρηση είναι ιατρική κατάσταση. Μόνο το 25,2% των ερωτηθέντων με νυκτουρία είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια για το πρόβλημά τους.

Η νέα αυτή μελέτη λοιπόν βρήκε ότι επιπολασμός της νυκτουρίας μεταξύ των ενηλίκων της Μαλαισίας είναι υψηλός και επηρεάζεται έντονα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και τις συνυπάρχουσες νοσηρότητες . Επισήμανε επίσης  ότι  η γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με το ότι η νυκτουρία είναι ζήτημα υγείας παραμένει χαμηλή μεταξύ των Μαλαισιανών. Τα ευρήματα τονίζουν τόσο τον αντίκτυπο της νυκτουρίας στον ύπνο όσο και την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού για την καλύτερη αντιμετώπιση της διαταραχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης