Η πειραματική χορήγηση ενός αντιβιοτικού που ονομάζεται zoliflodacin σε ασθενείς με γονόρροια έδωσε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στη δεύτερη φάση της κλινικής δοκιμής. Συγκεκριμένα, το αντιβιοτικό, το οποίο χορηγήθηκε από το στόμα, ήταν καλά ανεκτό από τους περισσότερους συμμετέχοντες και θεράπευσε με επιτυχία τις περισσότερες περιπτώσεις μη επιπλεγμένης γονόρροιας. Τα ευρήματα δημοσιευτήκαν στο «New England Journal of Medicine».
Η γονόρροια είναι ένα συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και ιδιαίτερα όσους έχουν ηλικίες από 15-24. Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο νόσημα στις ΗΠΑ και το 2017 αναφέρθηκαν περισσότερες από 550.000 περιπτώσεις. Εάν δεν θεραπευτεί η γονόρροια, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, έκτοπη κύηση, υπογονιμότητα, καθώς και σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV. Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να μεταδώσουν τη λοίμωξη στα μωρά τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή την ανάπτυξη λοίμωξης απειλητικής για τη ζωή.

Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο ναϊσσέρια της γονόρροιας, το οποίο σταδιακά έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στις μεμονωμένες αντιμικροβιακές θεραπείες. Για αυτόν τον λόγο, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων αναθεώρησαν το 2015 τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη θεραπεία της γονόρροιας και συστήνουν πλέον διπλό θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χορήγηση σεφτριαξόνης και από το στόμα ερυθρομυκίνη, έτσι ώστε να μειωθεί η αντίσταση του βακτηρίου στη σεφτριαξόνη.

Το Zoliflodacin, το οποίο αναπτύχθηκε από την Entasis Therapeutics, συνιστά έναν νέο τύπο αντιβιοτικού για πρόσληψη από το στόμα που καταστέλλει τη σύνθεση του DNA με τρόπο διαφορετικό από αυτόν των εγκεκριμένων στην παρούσα φάση αντιβιοτικών.
Τα ποσοστά των περιστατικών γονόρροιας έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ κατά 75% από το 2009 και η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θεραπευτικών επιλογών. Το zoliflodacin μπορεί ενδεχομένως να είναι ένα χρήσιμο και εύχρηστο αντιβιοτικό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γονόρροιας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 179 ασθενείς (167 άνδρες και 12 μη έγκυες γυναίκες), ηλικίας 18 – 55 ετών, οι οποίοι είχαν είτε συμπτώματα μη επιπλεγμένης γονόρροιας ή ουρογεννητική γονόρροια που είχε μείνει χωρίς θεραπεία, ή είχαν σεξουαλική επαφή με κάποιον που είχε γονόρροια 14 ημέρες πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε τρεις ομάδες. Η πρώτη έλαβε μια δόση 2 γραμμαρίων zoliflodacin από το στόμα, η δεύτερη μια δόση 3 γραμμάριων και η τρίτη έλαβε 500 mg ενέσιμης σεφτριαξόνης. Έξι ημέρες μετά τη θεραπεία το 98% των ασθενών που είχαν λάβει 2 γραμμάρια zoliflodacin, το 100% αυτών που είχαν λάβει 3 γραμμάρια και το 100% των ασθενών που έλαβαν την ένεση σεφτριαξόνης είχαν θεραπευτεί από τη γονόρροια σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καλλιεργειών τους.
Το Zoliflodacin θεράπευσε όλες τις λοιμώξεις στην περιοχή του ορθού όπως και η σεφτριαξόνη, αλλά όχι στην περιοχή του φάρυγγα, όπου είχε αποτέλεσμα στο 68% αυτών που έλαβαν τα 2 γραμμάρια και στο 78% αυτών που έλαβαν τα 3 γραμμάρια. Αντίθετα, όλοι οι ασθενείς στην ομάδα της σεφτριαξόνης θεραπεύτηκαν.

Το νέο αντιβιοτικό βρέθηκε επίσης να είναι καλά ανεκτό, με τις γαστρεντερικές διαταραχές να είναι η πιο συχνή παρενέργεια. Η μικροβιακή αξιολόγηση μετά τη θεραπεία δεν έδειξε αντίσταση στο zoliflodacin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αναμένεται να ξεκινήσει η τρίτη φάση των κλινικών δοκίμων στις Κάτω χώρες, στη Νότιο Αφρική, στην Ταϊλάνδη και στις ΗΠΑ.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης