Κάποια σεξουαλικά προβλήματα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να συνδέονται με τον κακό ύπνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Sexual Medicine.

Οι συγγραφείς μάλιστα υποστηρίζουν ότι τύπος της σεξουαλικής δυσκολίας θα μπορούσε να σχετίζεται με το φύλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς τα άτομα μεγαλώνουν σε ηλικία τόσο τα σεξουαλικά προβλήματα όσο και τα προβλήματα του ύπνου γίνονται συχνότερα κι ενδέχεται να συνυπάρχουν με νοσήματα όπως είναι τα καρδιαγγειακά και η κατάθλιψη.

Η επίδραση του ύπνου στη σεξουαλική λειτουργία ιδιαίτερα στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχει ευρέως διερευνηθεί. Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου και τη επίδραση του ύπνου στη στυτική λειτουργία, τη διέγερση και τον οργασμό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2,568 άνδρες και 1,376 γυναίκες, κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου με ηλικία άνω των 50 ετών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Οι γυναίκες που ανέφεραν ύπνο κακής ή μέτριας ποιότητας είχαν περισσότερα προβλήματα διέγερσης σε σύγκριση με αυτές που ανέφεραν ύπνο καλής ποιότητας. Επιπλέον οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ποιότητας ύπνου ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον οργασμό.

Οι άνδρες με μέτρια ποιότητα ύπνου είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικών προβλημάτων. Στην περίπτωση των ανδρών η ποιότητα του ύπνου δε βρέθηκε να επηρεάζει τον οργασμό.

Παράλληλα δε βρέθηκαν  συσχετίσεις ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία, αλλά στους άνδρες, αυτοί που κοιμούνταν περισσότερες από 8 ώρες ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στον οργασμό. Η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι κάποια προβλήματα του ύπνου που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία, όπως είναι η υπνική άπνοια, είναι πιο συχνά στους άνδρες.

Η μελέτη δεν κατάφερε ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν τα προβλήματα στον ύπνο ήταν αυτά που οδήγησαν στις σεξουαλικές δυσκολίες ή το αντίστροφο. Κάποια άτομα, για παράδειγμα, ενδέχεται να βιώνουν έντονο άγχος σχετικά με τα σεξουαλικά τους προβλήματα και αυτό να προκαλεί προβλήματα στον ύπνο. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης.

Προτείνουν τέλος τον προληπτικό έλεγχο της σεξουαλικής λειτουργίας σε ασθενείς με προβλήματα ύπνου κι επισημαίνουν παράλληλα ότι οι ασθενείς που έχουν σεξουαλικά προβλήματα θα πρέπει να ερωτώνται από τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τον ύπνο τους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης