Ο κολεόσπασμος είναι μια επώδυνη γυναικολογική κατάσταση η οποία συχνά σχετίζεται με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ή με σύγκρουση μέσα στη σχέση. Μια νέα μελέτη όμως που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine δείχνει ότι οι παραπάνω αιτιολογικοί παράγοντες δεν είναι τόσο πρωτεύοντες όσο αρχικά είχε θεωρηθεί.

Ο κολεόσπασμος επηρεάζει το  5% – 17% των γυναικών  και χαρακτηρίζεται από ακούσιους μυϊκούς σπασμούς του κόλπου κατά την έναρξη της διείσδυσης. Υπάρχουν σύμφωνα με τους ειδικούς γυναίκες στις οποίες η σεξουαλική επαφή προκαλεί άγχος ή φόβο και οι σπασμοί εξυπηρετούν μια μορφή προστασίας στο βαθμό που καθιστούν τη διείσδυση δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι  ο κολεόσπασμος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα κι εάν μια γυναίκα διατηρεί μια υγιής σχέση αγάπης με τον σύντροφό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κολεόσπασμος ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για τον σύντροφό της που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το σώμα της συντρόφου του αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Κάποια ζευγάρια αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή σωματικής οικειότητας εξαιτίας του κολεόσπασμου.

Στο παρελθόν ο κολεόσπασμος είχε συνδεθεί με ψυχολογικά ζητήματα, όπως είναι το άγχος, οι αρνητικές πεποιθήσεις γύρω από το σεξ, η παθητικό-επιθετική συμπεριφορά και η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία. Λίγα ειναι γνωστά σχετικά με τους πιθανούς σωματικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον κολεόσπασμο. Η νέα μελέτη διερεύνησε τόσο τους σωματικούς όσο και τους ψυχολογικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δομημένες συνεντεύξεις, γυναικολογικές εξετάσεις, αξιολογήσεις της ψυχικής υγείας, εξετάσεις αίματος κι έλαβαν υπόψη το ρόλο που μπορεί να παίξουν παράγοντες, όπως είναι τα νευρολογικά νοσήματα, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και η εμμηνόπαυση στις γυναίκες που υποφέρουν από κολεόσπασμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 255 γυναίκες που αναζητούσαν βοήθεια για τα σεξουαλικά τους προβλήματα σε μια κλινικής της Ιταλίας. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία, τις ψυχικές διαταραχές, τη σεξουαλική δυσφορία και τη σωματική ανησυχία.

Είκοσι  από τις συμμετέχουσες διαγνωστήκαν με κολεόσπασμο και οι υπόλοιπες 235 διαγνωστήκαν με άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως είναι οι διαταραχές στη διέγερση και τον οργασμό, η υποτονική σεξουαλική επιθυμία και η δυσπαρεύνια. Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες με κολεόσπασμο ήταν κατά μέσο ορό 10 χρόνια νεότερες από τις υπόλοιπες.

Δε βρέθηκαν σημαντικές διάφορες αναφορικά με τη γυναικολογική υγεία,  την διέγερση του σώματος, τα ψυχολογικά προβλήματα, τη χρήση φαρμάκων και τις παραμέτρους της σχέσης. Βρέθηκε όμως κατά την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας ότι οι γυναίκες με κολεόσπασμο είχαν περισσότερα ιστριονικά χαρακτηριστικά, καθώς εκφράζονταν για παράδειγμα με πολύ έντονα συναισθηματικό και δραματικό ύφος. Είχαν επίσης περισσότερο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες, ενώ δε παρατηρήθηκαν διαφορές στη διέγερση, τη λίπανση του κόλπου και την ικανοποίηση από την επαφή. Παράλληλα, η δυσφορία βρέθηκε να σχετίζεται περισσότερο με τη διάρκεια πάρα με τη σοβαρότητα του κολεόσπασμου.

 Στα συμπεράσματά  τους οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι ο κολεόσπασμος είναι μια πολύ συγκεκριμένη δυσλειτουργία που δεν υπονομεύει την ακεραιότητα της σεξουαλικότητας τους ατόμου. Επίσης παρατήρησαν ότι ούτε οι παραδοσιακά αναφερόμενοι αιτιολογικοί παράγοντες (σεξουαλική κακοποίηση, προβλήματα στη σχέση, γυναικολογικά προβλήματα) ούτε οι πρόσφατα εξεταζόμενες παράμετροι(κλινικές, ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές) φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρολό στην εμφάνιση του κολεόσπασμου. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη νέων μελετών που θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης