Το υπερηχογράφημα Doppler του πέους είναι το χρησιμότερο εργαλείο εξέτασης της αιμοδυναμικής του πέους σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Για να έχει όμως η εξέταση ακριβή κι έγκυρα αποτελέσματα είναι σημαντικό οι κλινικοί να επιτυγχάνουν ολοκληρωμένη χαλάρωση των μυών, των αρτηριών, των σηραγγωδών σωμάτων και του στυτικού ιστού. Η υπερδιέγερση του συμπαθητικού κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενδέχεται να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση αρτηριακής ανεπάρκειας ή δυσλειτουργία φλεβικής σύγκλεισης στα σηραγγώδη σώματα (CVOD).

Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκε οπτικοακουστικός  σεξουαλικός ερεθισμός κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του υπερηχογραφήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 ετεροφυλόφιλοι άνδρες με μέση ηλικία τα 42 έτη. Οι άνδρες είχαν ΣΔ για 6 μήνες τουλάχιστον και δεν είχαν καλή ανταπόκριση στη θεραπεία  με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. Κανείς από τους άνδρες δεν είχε λάβει ενδοσηραγγώδεις ενέσεις στο παρελθόν ούτε είχε υποβληθεί σε Doppler πέους. Επίσης όλοι οι άνδρες συμπλήρωσαν τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας.

Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε 2 συνεδρίες Doppler οι οποίες απείχαν 7 ημέρες η μία από την άλλη. Κατά την Α συνέδρια οι άνδρες έλαβαν ενδοσηραγγώδη ένεση με αλπροσταδίλη 5 λεπτά πριν υποβληθούν στην εξέταση. Κατά τη Β συνέδρια μετά από την ενδοσηραγγώδη ένεση οι άνδρες είχαν την ευκαιρία να αυτό- ερεθιστούν βλέποντας ένα 4λεπτο πορνογραφικό φιλμ.

Οι βασικές παράμετροι των αγγείων του πέους που εξετάστηκαν τόσο πριν την ενδοσηραγγώδη ένεση  όσο και στα 5, 10, 15 και 20 λεπτά μετά ήταν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η μέγιστη συστολική πίεση (PSV)
  • Τελοδιαστολική πίεση  (EDV)
  • Ο δείκτης αντίστασης των σηραγγωδών αρτηριών (RI)

Οι 23 άνδρες ξεκίνησαν με την Α συνεδρία και οι υπόλοιποι 17 με τη Β.

Κρίνεται σκόπιμο επίσης  να σημειωθεί ότι επί του συνόλου των  συμμετεχόντων το 38% είχε υπέρταση, το 40% είχε σακχαρώδη διαβήτη και το 35% είχε δυσλιπιδαιμία. Κανείς δεν ήταν παχύσαρκος, το 70% έκανε καθιστική ζωή και το 20% κάπνιζε σε καθημερινή βάση. 

Τα ευρήματα που ανέφεραν οι ερευνητές ήταν:

  • Οι μετρήσεις της EDV και του RI ήταν καλύτερες μετά από συνεδρία που περιλάμβανε οπτικοακουστικό σεξουαλικό ερεθισμό, ενώ η  PSV δεν επηρεάστηκε.
  • Σε τέσσερις ασθενείς τροποποιήθηκε η διάγνωση μετά τη συνεδρία με τον σεξουαλικό οπτικοακουστικό ερεθισμό. Πιο συγκεκριμένα σε μια ομάδα 12 ασθενών οι οποίοι διαγνώστηκαν με  CVOD μετά από Doppler πέους χωρίς οπτικοακουστικό ερεθισμό. Eεπιπρόσθετα σε μια ομάδα 4 ατόμων που διαγνώστηκαν αντίστοιχα με αρτηριακή ανεπάρκεια  υπήρχε αντίστοιχα μια ψευδής διάγνωση.
  • Οι ασθενείς με μη φυσιολογικό Doppler πέους είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης και η βαθμολογία στο  IIEF ήταν οι μόνοι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες ενός μη φυσιολογικού Doppler πέους.

Από τα ευρήματα φαίνεται ότι ο οπτικοακουστικός σεξουαλικός ερεθισμός σε συνδυασμό με τη ενδοσηραγγώδη ένεση αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση του άνδρα και μειώνει την πιθανότητα  μιας ψευδούς διάγνωσης. Η όλη διαδικασία ομοιάζει περισσότερο με τη φυσική διαδικασία διέγερσης και βοηθά τους άνδρες να νιώσουν λιγότερο στρες κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Από βιολογικής σκοπιάς η προσέγγιση αυτή αυξάνει την παρασυμπαθητική λειτουργία κι έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη αγγειοδιαστολή και χαλάρωση των σηραγγωδών σωμάτων και κατ’ επέκταση την επίτευξη μιας καλύτερης στύσης από αυτή που θα επιτύγχανε κανείς μόνο με τη χρήση της ενδοσηραγγώδους ένεσης.

Σημειώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς που έκαναν σε δεύτερο χρόνο τη συνεδρία που δεν περιλάμβανε τον οπτικοακουστικό σεξουαλικό ερεθισμό είχαν υψηλότερες τιμές PSV, πιθανόν γιατί το αντιλαμβανόμενο άγχος αναφορικά με την εξέταση είχε μειωθεί. Τέλος οι ερευνητές σημείωσαν κάποιους περιορισμούς της μελέτης όπως είναι η απουσία αξιολόγησης της σκληρότητας της στύσης.

Συμπερασματικά ο συνδυασμός ενδοσηραγγώδους ένεσης και οπτικοακουστικού ερεθισμού είναι καλύτερη στρατηγική πρόκλησης στύσης από την ένεση μόνο στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ασθενών με ΣΔ, χρησιμοποιώντας Doppler πέους. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση καθιστά το Doppler πέους μια ακριβέστερη εξέταση που θα οδηγήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια σε έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης