Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) εμφανίζεται στο 52% των ανδρών ηλικίας 40-70 ετών. Ορίζεται ως η επίμονη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία και συνήθως προκαλείται από οργανικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες καθώς και από συνδυασμό τους.

Ανεξάρτητα όμως από την αίτια, η ΣΔ είναι σοβαρό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του άνδρα. Αν και υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία της ΣΔ, πολλοί ασθενείς θέλουν να αποφύγουν τις πιθανές παρενέργειες και κατευθύνονται προς τις φυσικές, εναλλακτικές προσεγγίσεις. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες μελέτες εξετάζουν τον βελονισμό ως φυσική εναλλακτική για την αντιμετώπιση της ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση του βελονισμού χρονολογείται 2.000 χρόνια πριν και αποτελεί θεμελιώδη θεραπεία στη κινεζική ιατρική. Σύμφωνα με τη θεωρία του βελονισμού, το σώμα το διαπερνά μια ζωτική ενέργεια, η οποία κινείται μεταξύ σημείων και μεσημβρινών και συνδέει όλα τα ζωτικά όργανα και συστήματα. Όταν εμποδίζεται η ροή της ενέργειας, τότε εκδηλώνονται συμπτώματα. Με την είσοδο πολύ λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος αποκαθίσταται η καλή ροή της ενέργειας και η ισορροπία του οργανισμού, παρέχοντας έτσι ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, των υπνικών διαταραχών, του άγχους και της κατάθλιψης.

Τα ενεργειακά μονοπάτια που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό δεν μεταφράζονται ακριβώς σε ορολογία της δυτικής ιατρικής και κατά συνέπεια δεν υπάρχει τρόπος να εξηγηθεί ο μηχανισμός της λειτουργίας του με τη βοήθεια της επιστήμης. Υπάρχουν, όμως, όλο και περισσότερα ευρήματα που δείχνουν τα φυσιολογικά οφέλη της πρακτικής του βελονισμού στο νευρικό, το ενδοκρινικό, το αγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα έχει θετικές επιδράσεις στο στρες και το άγχος.

Αν και ο ερευνητικός όγκος σχετικά με τα θεραπευτικά οφέλη του βελονισμού αυξάνεται συνεχώς, οι μελέτες έχουν περιορισμούς και τα δείγματα που χρησιμοποιούν είναι συνήθως μικρά. Τα προκαταρκτικά ευρήματα, ωστόσο, αναδεικνύουν μια θετική επίδραση του βελονισμού στους άνδρες που υποφέρουν από ΣΔ. Μέχρι τώρα έχει βρεθεί ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• ο βελονισμός λειτουργεί καλύτερα στις περιπτώσεις που η ΣΔ είναι ψυχογενής
• οι άνδρες που επωφελήθηκαν από τον βελονισμό ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους υγεία και επίδοση
• ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να ανακουφίσει από το άγχος και το στρες που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχογενή ΣΔ
• η κινεζική ιατρική απευθύνεται στη συνολική υγεία και ευεξία του ατόμου, είναι λοιπόν μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση
• ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και βελονισμού έχει καλυτέρα αποτελέσματα από την ψυχοθεραπεία μόνο
• ο βελονισμός μπορεί να είναι πιο οικονομικός από κάποια φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη ΣΔ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι συνεδρίες καλύπτονται από τις ασφαλιστικές.

Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη θεραπευτική επίδραση του βελονισμού στη ΣΔ. Σύμφωνα όμως με τα ερευνητικά ευρήματα, είναι μια προσέγγιση που αξίζει να προσπαθήσει κάποιος, εάν θέλει να βελτιώσει τη στυτική του λειτουργία με φυσικό τρόπο. Μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθούν φαίνεται να έχουν οι άνδρες που έχουν ψυχογενή ΣΔ καθώς και αυτοί που συνδυάζουν τον βελονισμό με ψυχοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση αυτή η δημοφιλής πρακτική της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους σχετικά με τη ΣΔ και να ενισχύσει τη γενική ευεξία του άνδρα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης