Ο HIV  είναι ο ιός του AIDS και ο HPV, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί ιοί με κάποιες μικρές ομοιότητες, όπως είναι το γεγονός ότι και οι δύο μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. 

Επίσης και οι δυο ιοί μπορούν να παραμείνουν σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στον οργανισμό για χρόνια χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Είναι σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι ένα άτομο μπορεί να έχει και τους δύο ιούς ταυτόχρονα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς και οι δύο ιοί αυξάνουν την ευαλωτότητα του ατόμου σε νοσήματα και επιπλοκές. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα στο πέος, τον πρωκτό ή τον κόλπο. Εάν το άτομο αυτό ζει με τον HIV, είναι πιθανό να έχει σοβαρότερα έλκη στον πρωκτό ή, εάν πρόκειται για γυναίκα γύρω από τον τράχηλο της μήτρας, καθώς και μη φυσιολογικά κύτταρα στον πρωκτό ή τον κόλπο, τα οποία ενδέχεται να εξελιχτούν σε καρκίνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προαναφέρθηκε, και οι δυο ιοί ενδέχεται να μην προκαλέσουν συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση του HPV ο οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και τα συμπτώματα να μην εκδηλωθούν ποτέ. Μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση κονδυλωμάτων, ενώ κάποια στελέχη του ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου.

Ο HIV συνήθως προκαλεί συμπτώματα τύπου γρίπης 2-4 εβδομάδες μετά την προσβολή του ατόμου από αυτόν τα οποία διαρκούν για μερικές ημέρες ή εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων ο ιός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός κι ενδέχεται ακόμα να μην μπορεί να εντοπιστεί από τα διαγνωστικά τεστ. Στη συνέχεια ακολουθεί η λανθάνουσα φάση του ιού χωρίς συμπτώματα, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, ιδιαίτερα εάν το άτομο λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή. Ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει από μόνος του τη λοίμωξη από HIV, όπως συμβαίνει με τη λοίμωξη από HPV. 

Τόσο ο HPV  όσο και ο HIV  μεταδίδονται ευκολότερα σε έφηβους. Ο HPV  είναι σαφώς πιο εύκολο να μεταδοθεί μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα. Ο HIV μεταδίδεται δυσκολότερα μέσω των μολυσμένων σωματικών υγρών. Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον HIV έχουν τα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών με τη χρήση κοινών συριγγών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την πρόληψη τα άτομα μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία τους και από τους δυο ιούς. Το ασφαλές σεξ, για παράδειγμα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης και των δύο ιών με τη διαφορά ότι το προφυλακτικό παρέχει υψηλή προστασία έναντι του HIV  αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό στην περίπτωση του HPV. Η καλύτερη πρόληψη της λοίμωξης από HPV γίνεται με τον εμβολιασμό ο οποίος απευθύνεται πλέον και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν υπάρχει εμβόλιο αντίστοιχα για τον HIV,  υπάρχει όμως η προφυλακτική αγωγή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά 90% μέσω της σεξουαλικής επαφής και κατά 70% μέσω της χρήσης κοινής σύριγγας. 

Η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα στην περίπτωση του HIV ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού. Η διάγνωση γίνεται και στις δύο περιπτώσεις στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων. Ο HPV είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνωστεί εάν δεν προκύψουν συμπτώματα όπως τα κονδυλώματα ή εάν δεν εντοπιστεί στο τακτικό Παπ τεστ. Ο HIV από την άλλη είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνωστεί για αρκετές εβδομάδες μέχρι το σώμα να παραγάγει τα αντισώματα που ανιχνεύονται στα διαγνωστικά τεστ. Για τη διάγνωση λαμβάνεται δείγμα αίματος.  

Τέλος σημαντική ομοιότητα των δυο ιών είναι ότι για κανένα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Στην περίπτωση του HPV είτε ο οργανισμός θα αντιμετωπίσει τον ιό με επιτυχία από μόνος του, είτε θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων ή του καρκίνου.

Η λοίμωξη από HIV αντιμετωπίζεται με έναν συνδυασμό φαρμάκων που στοχεύουν στη μείωση του συνολικού αριθμού των κυττάρων του ιού, γνωστού και ως ιικό φορτίο, στην αύξηση των CD4 κυττάρων του ανοσοποιητικού, στην αναστολή της εξέλιξης της λοίμωξης, καθώς και στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Εάν ένα άτομο λαμβάνει με επιτυχία αντιρετροϊκή αγωγή, σύντομα ο ιός δε θα είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα του και ο ίδιος δε θα τον μεταδίδει. Ωστόσο δεν πρόκειται για ριζική θεραπεία, καθώς ο ιός παραμένει στους ιστούς και το άτομο θα πρέπει να τη λαμβάνει για όλη του τη ζωή. 

Η έγκαιρη διάγνωση τόσο του HIV όσο και των στελεχών του HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όχι μόνο σώζει τη ζωή του ατόμου, αλλά θέτει τις προϋποθέσεις για μια καλή ποιότητα ζωής. Η πρακτική του ασφαλούς σεξ και οι τακτικοί έλεγχοι βοηθούν σε κάθε περίπτωση το άτομο να περιφρουρήσει την υγεία του και να απολαμβάνει με ασφάλεια τη σεξουαλικότητά του.

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης