Ομοφυλοφιλία και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ομοφυλοφιλία και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι πολύ συχνά και μπορούν να προσβάλουν κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό, εάν δεν πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις. Στις ΗΠΑ μάλιστα, εκτιμάται ότι από όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα, τουλάχιστον τα μισά θα προσβληθούν από κάποιο ΣΜΝ μέχρι την ηλικία των 25.

Παρόλο όμως, που ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από ένα ΣΜΝ εάν είναι σεξουαλικά ενεργός, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμα περισσότερο, εάν είναι άνδρας ομοφυλόφιλος, ή αμφιφυλόφιλος. Φαίνεται λοιπόν, πως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, όχι μόνο έχουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από σύφιλη, αλλά επίσης, στον πληθυσμό αυτό καταγράφονται περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα μόλυνσης από HIV. Ποιοι είναι οι παράγοντες όμως, που συμβάλουν στα υψηλοτέρα ποσοστά των ΣΜΝ στους άνδρες αυτούς;

Πρώτα απ’ όλα, τα ήδη αυξημένα ποσοστά ΣΜΝ σε αυτή την ομάδα ανδρών αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο σεξουαλικό σύντροφο. Επίσης, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες είναι πιο πιθανό να μη χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό, την ίδια στιγμή που το πρωκτικό σεξ είναι μια σεξουαλική πρακτική που από μόνη της αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ. Τέλος, ο στιγματισμός, η ομοφοβία και η διάκριση που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα ανδρών, επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους και τους κρατάει μακριά από τις υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και πρόληψης.

Πώς γίνεται η μετάδοση ενός ΣΜΝ;

Τα ΣΜΝ μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής , η οποία μπορεί να περιλαμβάνει στοματικό, πρωκτικό ή κολπικό σεξ, ή ακόμα και απλή επαφή του δέρματος των γεννητικών περιοχών. Κάποια ΣΜΝ όπως είναι η μόλυνση από HIV η γονόρροια και τα χλαμύδια εξαπλώνονται μέσω των σεξουαλικών υγρών, όπως είναι το σπέρμα. Άλλα, όπως είναι η ηπατίτιδα και ο HIV μεταδίδονται και μέσω του αίματος. Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο HPV, μπορούν να μεταδοθούν και από την επαφή δέρμα με δέρμα των γεννητικών οργάνων.

Τα περισσότερα ΣΜΝ δεν έχουν σημεία, ή συμπτώματα με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς εάν έχει προσβληθεί. Ο μόνος τρόπος να μάθει κανείς εάν φέρει κάποιο νόσημα είναι να κάνει τον προληπτικό έλεγχο. Εάν μάλιστα ένα άτομο έχει έρπητα είναι πιο πιθανό να κολλήσει τον ιό του AIDS. Συνεπώς, ο προληπτικός έλεγχος δεν προστατεύει μόνο το σύντροφο του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων λοιπόν, συστήνει στους σεξουαλικά ενεργούς ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να προχωρούν σε προληπτικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει:
• τον ετήσιο έλεγχο για τον HIV, τη σύφιλη και την ηπατίτιδα Β και C
• τον έλεγχο για γονόρροια και χλαμύδια του πρωκτού και του ορθού εάν ο άνδρας έχει δεχτεί πρωκτικό σεξ μέσα στο τελευταίο χρόνο
• τον έλεγχο για χλαμύδια και γονόρροια στη περιοχή τους ουρήθρας, εάν έχει προχωρήσει σε ενεργητικό πρωκτικό ή στοματικό σεξ
• κάποιες φορές οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να συστήσουν κι ένα τεστ για την ανίχνευση του έρπητα
Για να δεχτούν την καλύτερη δυνατή φροντίδα οι άνδρες πρέπει να συζητήσουν ανοιχτά το σεξουαλικό τους ιστορικό και για αυτό είναι σημαντικό να απευθύνονται σε ειδικούς τους οποίους εμπιστεύονται και με τους οποίους νιώθουν άνετα.

Μπορούν τα ΣΜΝ να θεραπευτούν;

Κάποια ΣΜΝ όπως είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη μπορούν να θεραπευτούν σήμερα με την πρόσληψη φαρμακευτικής αγωγής. Είναι πολύ σημαντικό όμως το άτομο που τη λαμβάνει να μην τη διακόψει πριν την ολοκλήρωση της, ακόμα κι εάν αισθάνεται καλύτερα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι βρίσκεται σε κίνδυνο για το ίδιο, ή για κάποιο άλλο ΣΜΝ κάθε φορά που κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό, ή επιλέγει ένα σύντροφο που φέρει κάποιο ΣΜΝ. Κάποια άλλα νοσήματα όπως είναι η μόλυνση από τον ιό του AIDS, ή του έρπητα δεν μπορούν να θεραπευθούν , αλλά υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν σημαντικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Όπως προαναφέρθηκε, οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, βρίσκεται σε κίνδυνο για μόλυνση από κάποιο ΣΜΝ. Υπάρχουν ωστόσο, πολλοί τρόποι να προστατευτεί κανείς ξεκινώντας από την ενημέρωση του σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των νοσημάτων, καθώς και με το τι χρειάζεται να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Το πρώτο βήμα είναι ο τακτικός έλεγχος για τα ΣΜΝ και ο εμβολιασμός για την προστασία από τις ηπατίτιδες Α και Β, καθώς και για τη μόλυνση από τον HPV. Το εμβόλιο για τον HPV συστήνεται και για τους άνδρες μέχρι την ηλικία των 26.

Πέρα όμως από τον εμβολιασμό και τον έλεγχο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προστατευτεί κανείς από τα ΣΜΝ:

• Γνωρίστε πρώτα το σύντροφο πριν προχωρήσετε στη σεξουαλική πράξη μαζί του, συζητείστε ειλικρινά σχετικά με τα ΣΜΝ και κάντε τον προληπτικό έλεγχο
• Χρησιμοποιείστε το προφυλακτικό σωστά,
• Μην κάνετε σεξ υπό την επήρεια αλκοόλ, ή ουσιών που μπορεί να επηρεάσουν τη κρίση σας και την ικανότητα σας να παίρνετε σωστές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές
• Μειώστε τον αριθμό των συντρόφων σας. Εάν κάνετε σεξ με ένα μόνο σύντροφο που κάνει σεξ μόνο με εσάς, μειώνεται σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιου ΣΜΝ.
Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό που εμπιστεύεστε και να κάνετε τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, ώστε να μπορείτε να προστατέψετε αποτελεσματικά τόσο τον εαυτό σας, όσο και τους άλλους.

Πηγή : cdc.gov


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Απριλίου 2015, 06:55