Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, καθώς και η συχνότητα της εκσπερμάτισης επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. 

Η υπόθεση ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη έχει άλλοτε επαληθευτεί κι άλλοτε όχι στις σχετικές μελέτες. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2002 ανέφερε ότι η αυξημένη συχνότητα εκσπερμάτισης και ο αριθμός των συντρόφων επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αλλά η ηλικία της πρώτης επαφής όχι. Από τότε έχει διεξαχθεί σημαντικός αριθμός μελετών και γι’ αυτό οι ερευνητές αποφάσισαν να προβούν σε νέα ανασκόπηση των δεδομένων, προκειμένου να καθορίσουν τον ρόλο των παραπάνω παραγόντων στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, οι ερευνητές εντόπισαν 22 σχετικές μελέτες που συνολικά περιλάμβαναν 55.490 συμμετέχοντες από εννέα χώρες. Βρήκαν ότι οι άνδρες που είχαν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Για κάθε 10 συντρόφους μάλιστα ο κίνδυνος αυξανόταν 1.10 φορές. Παράλληλα, η πρώτη σεξουαλική επαφή σε μεγαλύτερη ηλικία βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε 4% μείωση για κάθε πενταετία που καθυστερούσε η έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσο πιο μεγάλο διάστημα είναι ο άνδρας σεξουαλικά ενεργός και όσο πιο πολλές συντρόφους εναλλάσσει, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Παράλληλα, οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα ορμονών, καθώς και να σχετίζονται με τραυματισμούς ή φλεγμονές στη γενετήσια περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επίσης πρόσθεσαν ότι η μέτρια συχνότητα εκσπερμάτισης, 2-4 φορές την εβδομάδα δηλαδή, μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Για παράδειγμα, η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει την ποσότητα των καρκινογόνων στο προστατικό υγρό ή να περιορίσει την ανάπτυξη ενδοαυλικών κρυσταλλοειδών του προστάτη, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη.

Τέλος, η γεωγραφία και η κουλτούρα ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι χαμηλότερα σε χώρες της δυτικής και νότιας Ασίας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, διότι σε αυτούς τους πολιτισμούς οι άνδρες συνηθίζεται να έχουν σε μεγαλύτερη ηλικία την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, ενώ παράλληλα έχουν και μικρότερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων. 

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα, ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο «Journal of Sexual Medicine». 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης