Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που προκαλεί μια σειρά άλλων ιατρικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Πως όμως ακριβώς επηρεάζει η παχυσαρκία το σεξ; Και πως μπορεί η απώλεια βάρους να βελτιώσει την σεξουαλική ζωή; Επιστήμονες από το Valparaiso University της Indiana, Η.Π.Α., δημοσίευσαν την ανασκόπηση τους πάνω σε δεδομένα που συνέλεξαν από βιοϊατρικές, φυσιολογικές και ψυχολογικές βάσεις δεδομένων που απαντούσαν στα παραπάνω ερωτήματα.

Πόσο συχνή είναι η παχυσαρκία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την δημοσίευση θεωρήθηκαν ως υπέρβαρα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ίσο ή μεγαλύτερο του 25 και η παχυσαρκία ορίστηκε ως ΔΜΣ μεγαλύτερος ή ίσος του 30. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι και 300 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι.

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία την σεξουαλική λειτουργία;

Οι ερευνητές περιέγραψαν τις ενδείξεις που συνδέουν την παχυσαρκία με τις σεξουαλικές διαταραχές. Για παράδειγμα, οι παχύσαρκες γυναίκες έτειναν να έχουν πιο συχνά και πιο σοβαρά προβλήματα στην ερωτική τους ζωή από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, όπως χαμηλή λίμπιντο, φτωχή διέγερση, ανεπαρκή λίπανση του κόλπου και πόνο κατά την διείσδυση. Στους άνδρες η παχυσαρκία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στα δυο φύλα η συμπεριφορά του λιπώδους ιστού μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστρογόνων και του οξειδίου του αζώτου. Στους άνδρες η τεστοστερόνη είναι συνδεδεμένη με τη λίμπιντο, την στύση και την αισθητικότητα του πέους, ενώ το οξείδιο του αζώτου είναι απαραίτητο για την στύση.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι ο ρόλος αυτών των ουσίων στην σεξουαλική λειτουργία των γυναικών είναι λιγότερο ξεκάθαρος και επιπλέον αυτοί οι παράγοντες ίσως δεν είναι τόσο σημαντικοί στις γυναίκες όσο οι ψυχολογικοί και συναισθηματικοί.

Επίσης δύσκολο είναι να διαχωριστεί η ευθεία επίδραση της παχυσαρκίας στην σεξουαλικότητα από τα επί μέρους προβλήματα που προκαλεί (μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης, κτλ).

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία τα ψυχολογικά αίτια της σεξουαλικής διαταραχής;

Όταν σκύβουμε πάνω από την παχυσαρκία και τα σεξουαλικά προβλήματα, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τα ψυχολογικά προβλήματα. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα στιγματισμού και γελοιοποίησης, κάτι που τους οδηγεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι επίσης συνηθισμένες σε αυτό τον πληθυσμό.

Πώς βελτιώνει την σεξουαλική ζωή η θεραπεία της παχυσαρκίας;

Η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, επιτυγχάνοντας καλύτερες στύσεις και υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης.
Λιγότερα είναι γνωστά για την επίδραση της απώλειας βάρους στην σεξουαλική υγεία των γυναικών όμως είναι πολύ πιθανό ότι στρατηγικές απώλειας βάρους μπορεί να βοηθήσουν.

Είναι πιθανό η χειρουργική απώλεια βάρους να έχει ωφελεί την σεξουαλικότητα, όμως σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, «τα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρα».

Μελλοντική έρευνα

Στο συμπέρασμα της έρευνας, οι ερευνητές κατέληξαν σε πέντε σημεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας:

  • Αιτιώδεις δεσμοί μεταξύ παχυσαρκίας και σεξουαλικών προβλημάτων
  • Έλεγχοι πριν και μετά την απώλεια βάρους
  • Ψυχολογικές μεταβλητές
  • Άμεσες και έμμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στην σεξουαλική ανταπόκριση
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής και προσεγγίσεις

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης