Σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) κάθε χρόνο. Πέρα από τις διάφορες επιπλοκές που μπορεί να έχει η προσβολή από κάποιο ΣΜΝ στη γενική υγεία του ατόμου αλλά και το κοινωνικό στίγμα που τη συνοδεύει, μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη γονιμότητα του ατόμου. Το ¼ μάλιστα των περιπτώσεων υπογονιμότητας ενδέχεται να οφείλονται σε προηγουμένη προσβολή από ΣΜΝ. Παρακάτω παρουσιάζονται 5 συνήθεις περιπτώσεις στις οποίες ένα ΣΜΝ μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία.
1. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι μια λοίμωξη του ανώτερου γεννητικού συστήματος που μπορεί να έχει συμπτώματα, μπορεί όμως και να παραμείνει ασυμπτωματική. Είναι πολύ σοβαρή διότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στη μήτρα και στις σάλπιγγες. Εάν όμως είναι ήπια και αντιμετωπιστεί εγκαίρως οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται. Δυστυχώς στη σοβαρή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου οι πιθανότητες απόφραξης των σαλπίγγων είναι μεγαλύτερες. Υπολογίζεται ότι μια στις πέντε γυναίκες με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου αντιμετωπίζει προβλήματα με την αναπαραγωγική της υγεία.
2. Πολύ επικίνδυνη είναι επίσης η λοίμωξη από χλαμύδια καθώς συνήθως είναι ασυμπτωματική και το άτομο δε γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο τακτικός προληπτικός έλεγχος. Όσο μεγαλύτερο διάστημα έχει κανείς χλαμύδια τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί η γονιμότητα του ίδιου αλλά και του συντρόφου του.
3. Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό ΣΜΝ που προκαλείται από βακτήριο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν το 50% των γυναικών που προσβάλλονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας εάν μείνει χωρίς θεραπεία.
4. Ο ιός του έρπητα, αν και δεν έχει ο ίδιος συνδεθεί με προβλήματα στην αναπαραγωγική ικανότητα, υποχρεώνει το ζευγάρι σε σεξουαλική αποχή όταν βρίσκεται σε έξαρση. Αυτό μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες σύλληψης ειδικά εάν οι εξάρσεις είναι συχνές και διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα.
5. Πολλές φορές υποεκτιμάται η αρνητική επίδραση της λοίμωξης από χλαμύδια στην ανδρική γονιμότητα. Κι όμως τα χλαμύδια καταστρέφουν τα σπερματοζωάρια και προκαλούν βλάβες στον αναπαραγωγικό σωλήνα του άνδρα. Εκτιμάται ότι το 25%- 50% των λοιμώξεων από χλαμύδια στον ανδρικό πληθυσμό παραμένουν αδιάγνωστες.
Οι ειδικοί τονίζουν τη μεγάλη σημασία του προληπτικού ελέγχου των ΣΜΝ για την περιφρούρηση τόσο της γενικής όσο και της αναπαραγωγικής υγείας ανδρών και γυναικών. Εάν ένα ζευγάρι ανησυχεί για τη γονιμότητα του είναι καλό να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό στον ειδικό που εμπιστεύεται.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης