Η ισχαιμική καρδιακή νόσος συμβαίνει όταν η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα μειώνεται εξαιτίας της σκλήρυνσης των αρτηριών και του σχηματισμού πλάκας στα τοιχώματά τους. Ο σχηματισμός της πλάκας δυσκολεύει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου προς όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Ως αποτέλεσμα το άτομο μπορεί να νιώθει πόνο στο στήθος και τελικά να πάθει καρδιακή προσβολή. Η ισχαιμική καρδιακή νόσος είναι επίσης γνωστή ως στεφανιαία καρδιακή νόσος.

Οι άνδρες με ισχαιμική καρδιακή νόσο εμφανίζουν συχνά στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), ενώ παράλληλα και οι δύο καταστάσεις έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι, δηλαδή οι άνδρες μπορούν να λάβουν κάποια μέτρα ώστε να τους ελέγξουν και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ. Μια πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, έδειξε ότι πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν τους παράγοντες αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εντόπισε έξι τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τη ΣΔ, πολλοί εκ ων οποίων έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος στο πέος. Όταν η ροή του αίματος στο πέος διαταράσσεται, ο άνδρας μπορεί να έχει αδύναμη στύση ή να μην έχει καθόλου. Οι έξι αυτοί παράγοντες είναι:

Το κάπνισμα: Οι χημικές ουσίες του τσιγάρου μπορούν να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρυνση.

Η παχυσαρκία: Σε κάποιους άνδρες η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλή τεστοστερόνη και κατά συνέπεια με στυτικά προβλήματα. Η παχυσαρκία επίσης αυξάνει τον κίνδυνο του άνδρα να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη, νοσήματα δηλαδή που παρατηρούνται συχνά σε άνδρες με ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπέρταση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρυνση και να μειώσει τη ροή του αίματος προς το πέος. Επιπρόσθετα κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης σχετίζονται με την εμφάνιση ΣΔ. 

Ο διαβήτης: Η ΣΔ είναι πολύ συχνή σε άνδρες με διαβήτη. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, αθηροσκλήρυνση και χαμηλή τεστοστερόνη. Οι διαβητικοί άνδρες ενδέχεται επίσης να έχουν φλεβική διαφυγή, μια κατάσταση στην οποία οι φλέβες του πέους δεν μπορούν να συγκρατήσουν το αίμα μέσα στο όργανο, με αποτέλεσμα η στύση να είναι αδύναμη. 

Η υπερλιπιδαιμία: Όταν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα είναι πολύ υψηλά, συμβάλλουν στον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος.

Η καθιστική ζωή: Η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και της καλής στυτικής λειτουργίας. Βοηθά στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα, καθώς και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. 

Είναι σαφές ότι οι παραπάνω παράγοντες είναι τροποποιήσιμοι στον βαθμό που το άτομο μπορεί να ενεργοποιηθεί, έτσι ώστε να περιορίσει και να ελέγξει την επίδρασή τους. Κάποιες από τις ενέργειες που μπορεί να κάνει περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους, την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Ο άνδρας μπορεί να απευθυνθεί στον ιατρό του, ώστε, αν χρειάζεται, να του συστήσει κάποιο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος ή να τον παραπέμψει στον κατάλληλο ειδικό, όπως είναι για παράδειγμα ένας διατροφολόγος ή ένας γυμναστής.

Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης