Το υγιές σπέρμα δεν είναι κάτι το δεδομένο. Πολλές φορές ένας άνδρας συνειδητοποιεί ότι το σπέρμα του δεν υγιές όταν προσπαθεί χωρίς επιτυχία να τεκνοποιήσει. Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει εάν ένα σπέρμα είναι υγιές ή όχι. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πιο σημαντικοί παράγοντες καθορισμού της υγείας του σπέρματος είναι:

  • Η ποσότητα των σπερματοζωαρίων. Είναι πιο πιθανό ένας άνδρας να είναι γόνιμος εάν το σπέρμα που απελευθερώνεται σε μια εκσπερμάτιση περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml. Ο μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη καθώς υπάρχουν λιγότερα υποψήφια σπερματοζωάρια διαθέσιμα για να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
  • Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Για να φτάσει το σπερματοζωάριο στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει πρέπει να μετακινηθεί μέσα από τον τράχηλο της μήτρας, τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Ένας άνδρας είναι πιο πιθανό να είναι γόνιμος εάν τουλάχιστον το 40 % των σπερματοζωαρίων του κινούνται.
  • Η μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Τα φυσιολογικά σπερματοζωάρια έχουν οβάλ κεφαλές και μακριές ουρές τα οποία συνεργάζονται ώστε να έχουν καλή κινητικότητα. Αν και δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας όσο ο αριθμός και η κινητικότητα, όσο πιο πολλά σπερματοζωάρια έχει ένας άνδρας με φυσιολογικό σχήμα και δομή, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να είναι γόνιμος.

Στην  εμφάνιση προβλημάτων στην ανδρική γονιμότητα μπορεί να συμβάλουν διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι κάποιο πρόβλημα στον υποθάλαμο ή την υπόφυση-τις περιοχές που ενεργοποιούν τους όρχεις ώστε να παράγουν τεστοστερόνη και σπερματοζωάρια, νοσήματα των όρχεων, καθώς και διαταραχές που σχετίζονται με την μεταφορά των σπερματοζωαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σημαντικό ρολό μπορεί να παίξει και η ηλικία του άνδρα. Η ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κινούνται καθώς και η αναλογία των φυσιολογικών μορφολογικά σπερματοζωαρίων τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και να επηρεάζουν τη γονιμότητα του άνδρα, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Πηγή: andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης