Οι τρείς βασικότεροι παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία του άνδρα είναι οι σεξουαλικές σχέσεις,  ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η χρήση αλκοόλ.

Καταρχάς το αίσθημα ευθύνης με το οποίο ο άνδρας αντιμετωπίζει τις σεξουαλικές του σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική αλλά και τη γενική του υγεία. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως είναι τα χλαμύδα, η γονόρροια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων καθώς και ο HPV, o  ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων,  είναι τα πιο συχνά ΣΜΝ που ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική σχέση και δραστηριότητα του άνδρα αλλά ακόμα και την ίδια την υγεία του πέους. Στα ΣΜΝ βέβαια περιλαμβάνονται και πιο σοβαρές λοιμώξεις χωρίς ριζική θεραπεία όπως είναι η λοίμωξη από τον ιό του AIDS, τον HIV. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν το ασφαλές σεξ έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής από κάποιο ΣΜΝ, αλλά και μετάδοσής του, καθώς συχνά οι λοιμώξεις αυτές είναι ασυμπτωματικές και το άτομο δε γνωρίζει ότι μπορεί να τις μεταφέρει. Η χρήση μεθόδων φραγμού σε συνδυασμό με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο και περιορισμό των σεξουαλικών συντρόφων είναι καλές πρακτικές πρόληψης και προστασίας από τα ΣΜΝ. Επίσης σημαντικός είναι ο εμβολιασμός, όπου αυτός είναι διαθέσιμος, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του HPV και του ιού της ηπατίτιδας Β. Δυστυχώς την απόλυτη ασφάλεια από τα ΣΜΝ προσφέρει μονό η σεξουαλική αποχή. Η αμέσως ασφαλέστερη επιλογή είναι η διατήρηση μιας μονογαμικής σεξουαλικής σχέσης με υγιή σύντροφο. 

Ο δεύτερος παράγοντας, η διαχείριση του σωματικού βάρους, είναι ιδιαιτέρως σημαντικός καθώς η παχυσαρκία εχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τόσο τη γενική όσο και τη σεξουαλική υγεία του άνδρα. Τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Η σύνδεση παχυσαρκίας και στυτικής δυσλειτουργίας ενδέχεται να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, στη φλεγμονή που προκαλεί η παχυσαρκία σε όλο το σώμα, καθώς και στην καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που τροφοδοτούν με  αίμα το πέος. 

Μια μελέτη του 2018 ωστόσο δείχνει ότι η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σεξουαλικής υγείας δεν είναι τόσο καθαρή. Αν και η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλουν στην προβληματική σεξουαλική υγεία όπως είναι το άγχος, το στρες και τα ζητήματα αυτοπεποίθησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής  μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά τόσο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας όσο και στην εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων. Οι σχετικές μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες κάτω των 70. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή είναι τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, το τσάι και η σοκολάτα.

Αδιαφιλονίκητα στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους συμβάλλει καθοριστικά και η τακτική φυσική άσκηση. Ειδικά η αερόβια φυσική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με σημαντικές βελτιώσεις στη στυτική λειτουργία των ανδρών. 

Ο τρίτος παράγοντας του τρόπου ζωής που επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία του άνδρα είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Όταν αυτή είναι υπέρμετρη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία και την ευεξία του άνδρα όσο και στη σεξουαλικότητα αλλά και τη γονιμότητα του. Η κατάχρηση αλκοόλ έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ανδρογόνων συμβάλλοντας στην εμφάνιση ανδρικής υπογονιμότητας. Παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών και κατ’ επέκταση προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Συχνά συνδυάζεται με άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα το οποίο επηρεάζει επίσης αρνητικά τη σεξουαλική υγεία του άνδρα. Έχει μάλιστα βρεθεί ότι το κάπνισμα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, μειωμένης σεξουαλικής ορμής και υπογονιμότητας. 

Τα καλά ένα είναι ότι οι παράγοντες αυτοί του τρόπου ζωής είναι τροποποιήσιμοι. Ο άνδρας δεν εχει παρά να αναλάβει την ευθύνη της υγείας του και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ανακτήσει την υγεία και ευεξία του, καθώς  και μια άκρως ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. 

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης