Υπό κανονικές συνθήκες εκατομμύρια σπερματοκύτταρα παράγονται καθημερινά στους όρχεις, αλλά η πλήρης ανάπτυξη τους μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες. Το πλήρως αναπτυγμένο σπερματοζωάριο έχει κεφαλή που περιέχει το DNA και ουρά που το βοηθάει στην κίνηση. Πρόκειται για κύτταρα ιδιαίτερα ευαίσθητα κυρίως όταν είναι έξω από το γυναικείο σώμα.

Μετά την εκσπερμάτιση ένα σπερματοζωάριο παραμένει ζωντανό μέσα στο γυναικείο σώμα για 5 περίπου ημέρες. Τα υγρά του γυναικείου αναπαραγωγικού σωλήνα έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την επιβίωση του σπερματοζωαρίου. Στην πραγματικότητα, όμως, η διαδρομή που πρέπει να διανύσει μέσα από τον τράχηλο και τη μήτρα για να φτάσει στη σάλπιγγα και από εκεί στο ωάριο είναι που μεγάλη για τα σπερματοζωάρια και πολύ λίγα είναι αυτά που τελικά επιβιώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρόνος ζωής του σπερματοζωαρίου είναι πολύ μικρότερος έξω από το γυναίκειο σώμα. Για παράδειγμα μέσα σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό δεν επιβιώνει για παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Η εγκυμοσύνη λοιπόν από εκσπερμάτιση μέσα στο ζεστό νερό είναι πολύ σπάνια αν όχι απίθανη. Εάν το νερό είναι χλιαρό, ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο χρόνος ζωής αυξάνεται σε μερικά λεπτά. Είναι και πάλι όμως ελάχιστες ή και μηδαμινές οι πιθανότητες σύλληψης, καθώς είναι πολύ δύσκολο για τα σπερματοζωάρια να κατευθυνθούν από το νερό της μπανιέρας στην είσοδο το γυναικείου κόλπου.

Τονίζεται ωστόσο ότι εάν ένα ζευγάρι έχει ολοκληρωμένη επαφή μέσα στο νερό οι πιθανότητες σύλληψης δε μειώνονται ,καθώς τα σπερματοζωάρια εισέρχονται κατευθείαν στο γυναικείο αναπαραγωγικό σωλήνα χωρίς να επηρεάζονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Αναφορικά με τα σπερματοζωάρια που έχουν καταψυχθεί οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι επιβιώνουν   για όσο διατηρούνται στην ίδια κατάσταση με τη θερμοκρασία να παραμένει σταθερή στους -196°), το όποιο σημαίνει ότι όλες οι βασικές τους λειτουργίες έχουν ανασταλεί. Η μέθοδος αυτή είναι σημαντική καθώς αξιοποιείται στις θεραπείες υποβοηθουμένης αναπαραγωγής,  ενώ παράλληλα επιτρέπει την τεκνοποίηση σε άνδρες που έχουν χάσει την αναπαραγωγική τους ικανότητας εξαιτίας κάποιου καρκίνου ή χημειοθεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης