Τα συμπληρώματα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή προϊόντα των διαδικτυακών αγορών. Ερευνητικά ευρήματα όμως δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα φαινόμενα απατούν.

Είναι σημαντικό για τους κλινικούς να μπορούν να εντοπίσουν τα επικίνδυνα προϊόντα και να συμβουλεύουν τους άνδρες κατάλληλα, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο JournalofSexualMedicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ΣΔ, όπως είναι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, είναι διαθέσιμες εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον, κάποιοι άνδρες αποφεύγουν να συζητήσουν το πρόβλημα της στύσης τους με τον ιατρό τους και να αναζητήσουν θεραπεία. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι πολλά από τα φάρμακα για τη ΣΔ είναι αρκετά ακριβά και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά προγράμματα.

Για τους λόγους αυτούς πολλοί άνδρες αναζητούν πιο οικονομικά προϊόντα στο διαδίκτυο, τα οποία μπορούν επίσης να τους αποσταλούν σε ένα πλαίσιο διακριτικότητας χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση. Τέτοιου τύπου προϊόντα μπορεί κάνεις να τα αναζητήσει σε ιστοσελίδες όπως είναι η Amazon.com. Τα προϊόντα αυτά όμως δεν είναι εγκεκριμένα από τους αρμοδίους οργανισμούς φαρμάκων με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να περιέχουν συστατικά τα οποία δεν αναγράφονται στην ετικέτα τους κι ενδέχεται να είναι βλαπτικά για το άτομο. 

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν  τα 6 πιο ευπώλητα προϊόντα από τη σελίδα του Amazon από το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά, καταγράφοντας τα συστατικά τους.  Επίσης εξέτασαν τις δυο πρώτες σελίδες των κριτικών των χρηστών των προϊόντων, όπως αναφέρονταν στην ιστοσελίδα, και χρησιμοποίησαν το εργαλείο ReviewMeta για να εντοπίσουν τις πιθανόν αναξιόπιστες κριτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 6 πιο ευπώλητα συμπληρώματα διατροφής για τη στυτική δυσλειτουργία κατά το υπό εξέταση διάστημα ήταν τα παρακάτω:

  • Korean Panax Ginseng
  • Leyzene with Royal Jelly
  • Horny Goat Weed Extract
  • Boost Elite
  • Extra-Strength L-Arginine
  • IncrediBULL

Ο μέσος όρος των κριτικών ήταν  2,121 και κάθε προϊόν λάμβανε βαθμολογία από 1 έως 5 αστέρια. Οι βαθμολογίες των προϊόντων κυμαίνονταν από 3.4 έως 4.5 με μέσο όρο τα 3.92 αστέρια. Συνολικά αναφέρθηκαν 21 ενεργά συστατικά συμπεριλαμβανομένων του τζίνσενγκ, της L-αργινίνης, του tongkatali (ευρυκόμη η μακρόφυλλος), και τουεπιμέντιουμ (hornygoatweed).

Στη συνέχεια οι ερευνητές διεξήγαγαν μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σε κάθε ένα από τα αναφερόμενα ενεργά συστατικά. Από τις 418 μελέτες που βρέθηκαν, οι 68 είχαν διεξαχθεί σε ανθρώπους. Από αυτές, 12 μόνο διερευνήσαν μεμονωμένα συστατικά των συμπληρωμάτων και βρήκαν όντως βελτίωση στη στυτική λειτουργία των συμμετεχόντων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με τη βοήθεια του  Review Meta αφαιρέθηκε το 48% των κριτικών καθώς θεωρήθηκαν αναξιόπιστες. 

Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν σκεφτούν τη χρήση συμπληρωμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, ιδιαίτερα εφόσον πλέον είναι διαθέσιμες πολλές θεραπευτικές επιλογές που έχουν την έγκριση των αρμόδιων οργανισμών καθώς και ένα προσιτό κόστος.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης