Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο «Canadian Journal of Cardiology,» υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα φάρμακα για τον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης που δεν επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία των ανδρών.

Πολλοί άνδρες με καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζουν ΣΔ και ανησυχούν ότι τα στυτικά τους προβλήματα συνδέονται με τα φάρμακα που λαμβάνουν. Η νέα αυτή μελέτη επιτρέπει στους ιατρούς να καθησυχάσουν τους ασθενείς, λέγοντάς τους πως αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που εστίασε σε δύο συγκεκριμένα φάρμακα: μια στατίνη, τη ροσουβαστατίνη, για τη μείωση της χοληστερόλης, και το HCTZ, έναν συνδυασμό καντεσαρτάνης με υδροχλωροθειαζίδη, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Περισσότεροι από 2.000 ασθενείς χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο με 4 ομάδες. Μία που έλαβε τη στατίνη, μία που πήρε το HCTZ, μία που έλαβε και τα δύο και μία που έλαβε placebo. Η μέση ηλικία των ανδρών ήταν τα 62 έτη. Για την αξιολόγηση της στυτικής λειτουργίας οι άνδρες συμπλήρωσαν ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο στην αρχή της μελέτης και κατά τον επανέλεγχο αρκετά χρόνια μετά. Το μέσο διάστημα μέχρι τον επανέλεγχο ήταν τα 6 χρόνια.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές διάφορες μεταξύ των δύο αξιολογήσεων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο αυτά φάρμακα, είτε λαμβανόταν από μόνα τους είτε σε συνδυασμό, ούτε βελτίωναν ούτε επιδείνωναν τη στυτική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους θα είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά για τους άνδρες που λαμβάνουν τα παραπάνω φάρμακα και προβληματίζονται σχετικά με την επίδρασή τους στη στυτική λειτουργία.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης