Στην πλειονότητά τους οι όγκοι που αναπτύσσονται στους όρχεις δεν είναι καρκίνος. Οι όγκοι των όρχεων συνήθως προκαλούνται από κάποια συλλογή υγρού, μια λοίμωξη ή ένα οίδημα στο δέρμα ή στα αγγεία της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση της αιτίας δεν μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του. Είναι απαραίτητο ο άνδρας που εντοπίζει ένα εξόγκωμα στους όρχεις του να επισκεφτεί ιατρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης όγκων στους όρχεις είναι:

Κύστη: Πρόκειται για έναν σάκο γεμάτο υγρό, ο οποίος κατά την ψηλάφηση είναι σκληρός. Οι κύστες μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα και συνήθως είναι καλοήθεις.

Κιρσοκήλη: Χαρακτηρίζεται από οίδημα των φλεβών στην περιοχή των όρχεων. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τα αίτια της κιρσοκήλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υδροκήλη: Πρόκειται για τη συλλογή υγρού γύρω από την περιοχή των όρχεων. Συνήθως εμφανίζεται έπειτα από χειρουργείο ή τραυματισμό της περιοχής και είναι ανώδυνη. Το οίδημα μπορεί να εμφανιστεί στον έναν ή και στους δύο όρχεις. 

Συστροφή όρχεως: Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Συμβαίνει όταν ο σπερματικός τόνος, το κορδόνι από το οποίο κρέμεται ο όρχις, υποστεί στροφή, με αποτέλεσμα να διακοπεί η αιμάτωση του οργάνου. Τα άτομα με συστροφή όρχεως συνήθως βιώνουν οξύ πόνο, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από έμετο και οίδημα της περιοχής.

Επιδιδυμίτιδα: Πρόκειται για μια φλεγμονή της επιδιδυμίδας, η οποία προκαλεί οίδημα και πόνο. Η επιδιδυμίδα είναι ο σωλήνας πίσω από τον κάθε όρχι μέσω του οποίου μεταφέρονται τα σπερματοζωάρια. Το οίδημα κατά την ψηλάφηση δίνει την εικόνα όγκου. Τα άτομα με επιδιδυμίτιδα  ενδέχεται επίσης να βιώσουν πόνο, ευαισθησία και άνοδο της θερμοκρασίας στην περιοχή. Η επιδιδυμίτιδα σχετίζεται με τη λοίμωξη από χλαμύδια.

Καρκίνος των όρχεων: Ένα εξόγκωμα ή οίδημα στους όρχεις μπορεί επίσης να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων. Οι περισσότεροι όγκοι δεν προκαλούν πόνο. Ο όγκος συνήθως σχηματίζεται στο μπροστινό ή το πλαϊνό τμήμα του όρχεως. Συνήθως είναι σκληρός στην αφή, ενώ παράλληλα πιο σκληρός μπορεί να είναι και ολόκληρος ο όρχις. Ο όγκος μπορεί να εμφανιστεί κάτω από το δέρμα ή στο εσωτερικό του όρχεως. Ταυτόχρονα, ο ένας όρχις ενδέχεται να μεγαλώσει σε μέγεθος σε σύγκριση με τον άλλο. Εκτιμάται ότι ο καρκίνος των όρχεων δεν είναι συχνός, αφού εμφανίζεται σε έναν για κάθε 263 άνδρες. Ο κίνδυνος θανάτου από αυτόν είναι ένας στους 5.000.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο τακτικός έλεγχος των όρχεων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των πρωίμων συμπτωμάτων του καρκίνου.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης