Περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Πρόκειται για μια αρχαία πρακτική, η οποία έχει τις ρίζες της σε θρησκευτικές παραδόσεις. Τα άτομα εβραϊκής καταγωγής κάνουν την περιτομή την όγδοη ημέρα μετά τη γέννηση. Η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και πιο επικίνδυνη σε μεγαλύτερα βρέφη, παιδιά και άνδρες.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, αν γίνει στο νεογέννητο βρέφος, η διαδικασία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά, ενώ στους ενήλικες κρατά περίπου μία ώρα. Η χρήση της περιτομής για ιατρικούς λόγους ή για λόγους υγείας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) διαπίστωσε ότι τα οφέλη της περιτομής -όταν αυτή γίνεται στα νεογέννητα- υπερτερούν των κινδύνων, αλλά τα οφέλη αυτά δεν είναι τόσο μεγάλα, ώστε να συνιστάται η διεξαγωγή περιτομής ως βασική οδηγία προς γιατρούς και γονείς. Ως διαδικασία, συνιστάται μόνο σε μεγαλύτερα αγόρια και άνδρες, προκειμένου να θεραπευθεί η φίμωση, η ανικανότητα, δηλαδή, να τραβηχτεί η ακροποσθία προς τα πίσω, ή για τη θεραπεία τυχόν λοίμωξης του πέους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, η περιτομή έχει αρκετά οφέλη για την υγεία των αγοριών και των ανδρών αλλά και των σεξουαλικών τους συντρόφων, όπως είναι:

– η μείωση του κίνδυνου προσβολής από τον HIV ή από κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
– η μείωση του κίνδυνου εμφάνισης κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού
– η μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του πέους
– η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε συντρόφους ανδρών που έχουν κάνει περιτομή
– η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη για άνδρες που έκαναν περιτομή πριν από την πρώτη τους σεξουαλική επαφή
-η πιο εύκολη υγιεινή της περιοχής του πέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης