Η υπερδραστήρια κύστη είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακούσια σύσπαση των μυών της ουροδόχου κύστης, ακόμα κι όταν η ποσότητα των ούρων είναι μικρή. Αυτό οδηγεί σε συχνή και ξαφνική ανάγκη για ούρηση κι ενδέχεται να διαταράσσει σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου, καθώς και να το αναγκάζει να διακόπτει τον νυχτερινό του ύπνο αρκετές φορές προκειμένου να επισκεφτεί την τουαλέτα.

Η υιοθέτηση κάποιων αλλαγών ωστόσο στη διατροφή και στον τρόπο ζωής ενδέχεται να βοηθήσουν το άτομο να ρυθμίσει το πρόβλημα και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ’ αρχάς, τα άτομα που υποφέρουν από υπερδραστήρια κύστη κάλο είναι να ελέγχουν την ποσότητα των υγρών που καταναλώνουν, ώστε να μην είναι υπερβολική αλλά ούτε και ελλιπής. Είναι βέβαια σημαντικό  να προσλαμβάνουν τα 6-8 ποτήρια καθημερινά ώστε να εξασφαλίζουν την ενυδάτωσή τους. Ένας τρόπος να ελέγξει κάποιος αν είναι επαρκώς ενυδατωμένος είναι το χρώμα των ούρων. Τα ούρα που έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα ενδέχεται να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Επίσης, καλό είναι να μη γίνεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μονομιάς, αλλά να διαμοιράζεται η πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να μην καταναλώνονται καθόλου υγρά δύο ώρες πριν από τον ύπνο ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα διακοπής του.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι το τσάι, ο καφές και τα ροφήματα τύπου κόλα, καθώς η καφεΐνη είναι διουρητικό κι επιδεινώνει τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης. Ενώ δεν έχει τεκμηριωθεί ότι τα άτομα με υπερδραστήρια κύστη θα πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη, κάποια άτομα ενδέχεται να βοηθηθούν εάν περιορίσουν τον αριθμό των καφεϊνούχων ροφημάτων και τα αντικαταστήσουν με νερό, χυμό ή τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί το άτομο να ανακουφιστεί από την αυξημένη συχνότητα ούρησης και από το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης για ούρηση. Δεν θα υπάρχει όμως κάποιο αποτέλεσμα στην περίπτωση που εμφανίζεται και ακράτεια ούρων.

Διουρητική δράση έχει και το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να επιδεινώνει τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, το άτομο να περιορίσει σημαντικά την ποσότητα αλκοόλ που προλαμβάνει ή και να διακόψει τελείως την κατανάλωσή του προκειμένω να δει εάν υπάρχει βελτίωση στα συμπτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτος από την κατανάλωση υγρών, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στην επιδείνωση της υπερδραστήριας κύστης και η κατανάλωση κάποιων τροφών. Οι καυτερές και πικάντικες τροφές, για παράδειγμα, ενδέχεται να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και γι’ αυτό τα άτομα με υπερδραστήρια κύστη καλό είναι να τις αποφεύγουν. Παράλληλα, η ουροδόχος κύστη μπορεί να ερεθιστεί και από την κατανάλωση εσπεριδοειδών, τα οποία ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσουν πόνο κατά την ούρηση.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στη δυσκοιλιότητα και την υπερδραστήρια κύστη. Οι ενήλικες που εμφανίζουν επείγουσα ανάγκη για ούρηση και ακράτεια ούρων και υποφέρουν επίσης από δυσκοιλιότητα είναι κάλο να αναζητήσουν διατροφικές συμβουλές, ώστε να ρυθμίσουν τη λειτουργία του εντέρου τους. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να βοηθήσουν σημαντικά οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης