Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), η αδυναμία δηλαδή του άνδρα να έχει στύση ικανή για συνουσία, είναι μια συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία που εμφανίζεται σε άνδρες κάθε ηλικίας.
Οι μύες, ιδιαίτερα αυτοί που συμμετέχουν στη στυτική λειτουργία, κάποιες φορές χάνουν τον τόνο και τη δύναμή τους. Ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες ασκήσεις ενδέχεται να βοηθήσουν στην ενδυνάμωσή τους.
Στους τυπικούς αιτιολογικούς παράγοντες της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, ο καρκίνος του προστάτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΣΔ οι ιατροί συνήθως συνταγογραφούν αναστολείς της

φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, όπως είναι το Viagra. Παράλληλα, συστήνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν την τακτική φυσική άσκηση και την απώλεια βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η αντιμετώπιση των αιτιολογικών παραγόντων της ΣΔ έχει συνήθως μόνιμα αποτελέσματα, ενώ η φαρμακευτική αγωγή προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση από τη δυσλειτουργία. Παράλληλα, κάποια άτομα δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις η ΣΔ οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια και το άτομο μπορεί να επωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία ή τη συμβουλευτική.
Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες με ΣΔ μπορούν να βοηθηθούν από ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους. Οι μύες του πυελικού εδάφους παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του αίματος στο πέος, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της στύσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πίεσης που ασκούν στις φλέβες του πέους εμποδίζοντας το αίμα να διαφύγει από το όργανο.
Η πιο γνωστή σειρά ασκήσεων που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους είναι οι ασκήσεις Kegel, οι οποίες στοχεύουν πιο συγκεκριμένα τους ηβοκοκκυγικούς μυς, οι οποίοι αναδιπλώνονται από το ηβικό οστό μέχρι τον κόκκυγα και υποστηρίζουν τα όργανα της πυέλου. Όταν οι μύες αυτοί αποδυναμώνονται, δεν μπορούν να αποτρέψουν τη διαφυγή του αίματος από το πέος που βρίσκεται σε στύση.

Η εκτέλεση των ασκήσεων ενδέχεται να δυναμώσει τους ηβοκοκκυγικούς μυς και να βελτιώσει τον τόνο τους. Χρειάζεται η πρακτική να γίνεται καθημερινά για 4-6 εβδομάδες πριν το άτομο παρατηρήσει διαφορά στη στύση. Οι ασκήσεις Kegel περιλαμβάνουν τη σύσφιγξη των μυών κατά την εκπνοή μετρώντας τρεις χρόνους και τη χαλάρωσή τους κατά την εισπνοή, για τρεις πάλι χρόνους. Είναι σημαντικό το άτομο να αναγνωρίζει και να ενεργοποιεί τους σωστούς μυς και όχι τους μυς των γλουτών ή των ποδιών. Αρχικά οι ασκήσεις γίνονται σε ύπτια θέση, στη συνέχεια σε καθιστή και όταν το άτομο αποκτήσει ευχέρεια, μπορεί να τις εκτελέσει και σε όρθια θέση. Όταν το άτομο φτάσει στο επίπεδο να εκτελεί με ευκολία τις ασκήσεις Kegel τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να δοκιμάσει την πρακτική και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που ενέχουν περισσότερη κίνηση.

Εξαιρετικά βοηθητικές για την ενεργοποίηση της σωστής ομάδας μυών και την εκπαίδευση ενός ατόμου στον έλεγχο του πυελικού εδάφους, ενώ είναι σε κίνηση, είναι κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις. Μια από τις πιο βασικές ασκήσεις για αρχάριους περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ασκούμενου σε ύπτια θέση με λυγισμένα τα γόνατα και τον συντονισμό της εκπνοής με τη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους και το αργό κατέβασμα του ενός γονάτου στο πάτωμα. Κατά την εισπνοή χαλαρωθούν οι μύες και το πόδι επανέρχεται λυγισμένο στην αρχική του θέση. Επαναλαμβάνεται η κίνηση με το άλλο πόδι. Είναι καλό κάποιος να ξεκινήσει με 4-5 επαναλήψεις από κάθε πλευρά και σταδιακά να φτάσει στις 10.
Σε μια παραλλαγή, αντί να κατεβάζει ο ασκούμενος το πόδι στο πάτωμα κατά την εκπνοή με τη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους, το ανεβάζει από το πάτωμα.
Ο ασκούμενος πρέπει να θυμάται ότι την πρώτη φορά ενδέχεται να μπορέσει να κάνει 3 ή 4 επαναλήψεις, αλλά οι μύες δυναμώνουν γρήγορα μέσω της καθημερινής εξάσκησης. Εάν όμως ένα άτομο σταματήσει να κάνει τις ασκήσεις, η ενδυνάμωση που έχει ήδη πετύχει θα χαθεί.

Η αερόβια άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει τους άνδρες με ΣΔ. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2018 βρήκε ότι τα άτομα που έκαναν αερόβια άσκηση τέσσερις φορές την εβδομάδα είδαν βελτίωση στη στυτική τους λειτουργία. Η άσκηση θα πρέπει να έχει μέτρια ή υψηλή ένταση και να διαρκεί τουλάχιστον 40 λεπτά. Ο ασκούμενος θα πρέπει να διατηρεί τη ρουτίνα της αερόβιας άσκησης για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των αγγείων. Επίσης, τα άτομα που υποφέρουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ.
Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της ΣΔ είναι επίσης απαραίτητη η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η απώλεια βάρους, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Οι άνδρες με ΣΔ είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι και αδρανείς. Η κατανάλωση αλκοόλ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
Εάν ένας άνδρας ακολουθεί τις συμβουλές διατροφής και περιορίσει το αλκοόλ και τις τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος, θα έχει μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει ΣΔ. Παράλληλα, θα μειωθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων που συνδέονται με τη ΣΔ, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το μεταβολικό σύνδρομο.
Ένας άνδρας με ΣΔ, λοιπόν, μπορεί να δει βελτίωση στη σεξουαλική του υγεία εάν τροποποιήσει τον τρόπο ζωής του. Οι τροποποιήσεις αυτές ενδέχεται να μειώσουν την ανάγκη του άνδρα για φαρμακευτική αγωγή και παράλληλα να ωφελήσουν τη γενική του υγεία μακροπρόθεσμα. Η προσαρμογή της διατροφής καθώς και η εκτέλεση ασκήσεων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των στυτικών προβλημάτων.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης