Ο HIV είναι ένας ιός που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις σε όλο το σώμα, αλλά οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της μετάβασης του σε προχωρημένο στάδιο. Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με τον ιό HIV. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν νέα διάγνωση HIV κάθε χρόνο έχει μειωθεί κατά περισσότερο από  δύο τρίτα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Χωρίς θεραπεία, ο HIV μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης και τις επιπτώσεις άλλων λοιμώξεων. Ως αποτέλεσμα, ο ιός μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, οι σύγχρονες θεραπείες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και τα άτομα με HIV μπορούν να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή.

Ο HIV είναι μια ιογενής λοίμωξη. Στοχεύει και σταδιακά αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφοντας τα κύτταρα που ονομάζονται CD4 Τ. Αυτή η βλάβη σημαίνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, το σώμα γίνεται λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει άλλες λοιμώξεις. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενήσει αρκετά, οι λοιμώξεις που είναι συνήθως ήπιες μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή. Αυτές είναι γνωστές ως ευκαιριακές λοιμώξεις. Όταν ένα άτομο προσβληθεί από τον ιό HIV, εάν δεν λάβει θεραπεία, η μόλυνση θα εξελιχθεί συνήθως σε τρία στάδια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Οξεία λοίμωξη: Αμέσως μετά τη μόλυνση του ιού, το άτομο έχει μεγάλη ποσότητα HIV στο αίμα του και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε άλλους είναι υψηλός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά άλλοι δεν θα έχουν συμπτώματα.

Χρόνια λοίμωξη: Χωρίς θεραπεία, αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει για μια δεκαετία ή περισσότερο. Τα άτομα είναι πιθανό να μην έχουν συμπτώματα, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους.

 Λοίμωξη σταδίου 3 (γνωστή και ως AIDS): Σε αυτό το στάδιο, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου έχει υποστεί σοβαρή βλάβη και ο αριθμός των κυττάρων CD4 πέφτει κάτω από 200 κύτταρα ανά κυβικό χιλιοστό (κύτταρα/mm3) αίματος. Τα άτομα σε αυτό το στάδιο θα γίνουν ευάλωτα σε ευκαιριακές λοιμώξεις και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μπορεί να είναι υψηλός. Ωστόσο, η θεραπεία για τον HIV, γνωστή και ως αντιρετροϊκή θεραπεία, είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση ή την πρόληψη αυτής της εξέλιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιρετροϊκή θεραπεία αποτελεί θεραπευτική επιλογή από το 1996. Η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής θεραπείας σημαίνει ότι πολλά άτομα με HIV μπορούν να έχουν ένα τυπικό προσδόκιμο ζωής και να μην αναπτύξουν ποτέ το στάδιο 3 του HIV. Η συχνότητα των ευκαιριακών λοιμώξεων είναι πολύ μικρότερη από πριν.

Όπως προαναφέρθηκε όταν ένα άτομο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον HIV, μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2-4 εβδομάδων και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό ως ασθένεια ορομετατροπής. Η ορομετατροπή είναι το στάδιο κατά το οποίο το σώμα ενός ατόμου παράγει αντισώματα κατά του HIV, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα καταπολεμά τη μόλυνση. Πολλοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα σε αυτό το στάδιο. Μπορεί λοιπόν να έχουν HIV χωρίς να το γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι 1 στους 7 ανθρώπους δεν γνωρίζει ότι έχει HIV, γεγονός που καθιστά το τεστ πολύ σημαντικό. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, το άτομο μπορεί να αισθάνεται σαν να έχει γρίπη. Τα συμπτώματα της οξείας λοίμωξης HIV μπορεί να περιλαμβάνουν  πυρετό και ρίγη, ένα δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμο, πρησμένους  αδένες, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, νυχτερινές εφιδρώσεις, κούραση και στοματικά έλκη.

 Μετά την περίοδο ορομετατροπής, το άτομο μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα για μια δεκαετία ή περισσότερο. Αυτό το στάδιο είναι γνωστό ως χρόνια λοίμωξη HIV. Αν και οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται καλά σε αυτό το στάδιο, η μόλυνση εξακολουθεί να είναι ενεργή. Ο ιός συνεχίζει να αναπαράγεται, να επιτίθεται σε νέα κύτταρα και να βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι επίσης πιθανό ο ιός να εξαπλωθεί σε άλλους. Ο HIV επηρεάζει κυρίως το σώμα στοχεύοντας και καταστρέφοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από ιούς, βακτήρια και μύκητες. Αφού προσκολληθεί στα CD4 T κύτταρα, ο ιός συγχωνεύεται με αυτό. Αυτά τα Τ κύτταρα αποτελούν σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Μόλις εισέλθει στο CD4 Τ κύτταρο, ο ιός πολλαπλασιάζεται. Καταστρέφει το κύτταρο, στη συνέχεια προχωρά και στοχεύει άλλα κύτταρα. Ο αριθμός των CD4 Τ-κυττάρων ενός ατόμου είναι ένδειξη της υγείας του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ένας υγιής αριθμός CD4 Τ-κυττάρων είναι 500–1.600 κύτταρα/mm3 αίματος. Εάν ένα άτομο δεν λάβει θεραπεία για τον HIV, ο αριθμός των CD4 Τ-κυττάρων του μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν πέσει κάτω από 200 κύτταρα/mm3, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου είναι σημαντικά εξασθενημένο.

Οι ευκαιριακές λοιμώξεις είναι ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις που εκμεταλλεύονται το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι λοιμώξεις είναι τυπικά ήπιες σε άτομα χωρίς HIV, αλλά μπορεί να είναι σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή σε άτομα με χαμηλό αριθμό Τ-κυττάρων CD4, όπως εκείνα με HIV σταδίου 3. Ένα άτομο μπορεί να λάβει τη διάγνωση του HIV σταδίου 3 εάν αναπτύξει μια ευκαιριακή λοίμωξη. Μερικές από τις πιο κοινές ευκαιριακές λοιμώξεις στις ΗΠΑ είναι:

 • ο ιός του απλού έρπητα, μια λοίμωξη που συχνά προκαλεί πληγές στο στόμα

• σαλμονέλα, μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τα έντερα

 • στοματική μυκητίαση ή κολπική μυκητίαση , που είναι λοιμώξεις από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida

 • τοξοπλάσμωση, μια παρασιτική λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο

Η θεραπεία για μια ευκαιριακή λοίμωξη θα εξαρτηθεί από τον τύπο της λοίμωξης, αλλά οι επιλογές περιλαμβάνουν αντιϊικά φάρμακα, αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά φάρμακα. Άλλες ευκαιριακές λοιμώξεις περιλαμβάνουν την πνευμονία τη φυματίωση, ορισμένους καρκίνους, όπως το σάρκωμα Kaposi, τον κυτταρομεγαλοϊό και την  κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα

Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι με HIV αναπτύσσουν συνλοιμώξεις, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν δύο ή περισσότερες λοιμώξεις ταυτόχρονα. Η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C είναι κοινές συνλοιμώξεις . Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από αυτούς τους ιούς με παρόμοιους τρόπους, όπως μέσω σεξουαλικής επαφής και κοινής χρήσης εξοπλισμού για ενέσιμα ναρκωτικά. Η φυματίωση, η οποία είναι μια αναπνευστική πάθηση που προκαλεί ένα βακτήριο που ονομάζεται Mycobacteriumtuberculosis, είναι μια άλλη κοινή συνλοίμωξη. Ένα άτομο μπορεί να έχει λανθάνουσα φυματίωση, που σημαίνει ότι αυτά τα βακτήρια ζουν στο σώμα του, αλλά δεν αρρωσταίνει. Ο κίνδυνος ανάπτυξης φυματίωσης μετά την έκθεση στα βακτήρια είναι υψηλότερος για τα άτομα με HIV που δεν λαμβάνουν θεραπεία για αυτήν. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν ότι όλοι όσοι έχουν HIV θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις για ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C και φυματίωση, ακόμα κι αν δεν έχουν τρέχοντα σημεία ή συμπτώματα.

Ο HIV είναι ένας ιός που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.Χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων και οδηγώντας σε πιθανές επιπλοκές σε όλο το σώμα. Ωστόσο, η αντιρετροϊκή θεραπεία μειώνει την ποσότητα του HIV στο σώμα, γεγονός που τον εμποδίζει να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα.Αυτή η θεραπεία έχει οδηγήσει στο να γίνονται πολύ λιγότερο συχνές οι ευκαιριακές λοιμώξεις.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης