Μια καναδική ερευνητική ομάδα θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα ποιες σεξουαλικές φαντασιώσεις θεωρούνται μη συνηθισμένες.

Στις ερωτήσεις των ερευνητών απάντησαν 1516 άτομα από τον Καναδά με μέση ηλικία τα 30 έτη. Σχεδόν το 53% ήταν γυναίκες και το 85% των ατόμων ήταν ετεροφυλόφιλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες αφού απάντησαν σε ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο είχαν τη δυνατότητα να περιγράψουν την αγαπημένη τους σεξουαλική φαντασίωση εάν αυτή δε συμπεριλαμβανόταν σε αυτό. Αυτό επέλεξαν να  κάνουν 400 άτομα, αλλά οι ερευνητές έκριναν ότι οι απαντήσεις τους ευθυγραμμίζονταν με συγκεκριμένες επιλογές του ερωτηματολογίου. Μόνο 2 από τις 55 σεξουαλικές φαντασιώσεις που αναφέρθηκαν χαρακτηρίστηκαν μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων ως σπάνιες. Αυτές ήταν η φαντασίωση της σεξουαλικής πράξης με παιδί μικρότερο των 12 ετών και της σεξουαλικής επαφής με ζώο.

Ως ασυνήθιστες χαρακτηρίστηκαν 9, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν  το σεξ με ιερόδουλη, η ούρηση πάνω στο σεξουαλικό σύντροφο και ο εξαναγκασμός ενός ατόμου σε σεξουαλική επαφή. Ως τυπικές χαρακτηρίστηκαν οι φαντασιώσεις που είχαν έντονο το ρομαντικό στοιχείο στη σεξουαλική πράξη, όπως η σεξουαλική επαφή σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Οι υπόλοιπες 39 φαντασιώσεις χαρακτηρίστηκαν ως συνηθισμένες.

Σχεδόν το 65% των γυναικών φαντασιώνονταν ότι ήταν σεξουαλικά υποταγμένες, πάνω από τις μισές φαντασιώνονταν ότι ήταν δεμένες και το 29% ότι είχαν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή. Σημαντικός αριθμός ανδρών είχε επίσης παρόμοιες φαντασιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης οι γυναίκες αξιολογούσαν πιο υψηλά στην προτίμηση τους τις ρομαντικές φαντασιώσεις ενώ οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να φαντασιωθούν στοματικό σεξ ή σεξ με άτομο εκτός σχέσης. Φαντασιώσεις που περιλάμβαναν πρωκτικό σεξ ανέφεραν τα  2/3 των ανδρών και το 1/3 των γυναικών.  Τέλος ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που ανέφεραν φαντασιώσεις σεξουαλικής επαφή με το ίδιο φύλο ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των  ομοφυλοφίλων και αμφιφυλόφιλων ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη.

Σε γενικές γραμμές πολλές σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι αρκετά συχνές ή τυπικές και οι κλινικοί δε θα πρέπει να εξετάζουν μόνο το περιεχόμενο μιας φαντασίωσης για να καθορίσουν εάν είναι μη συνηθισμένη ή παθολογική. Επισημαίνουν μάλιστα ότι τα άτομα που έχουν ασυνήθιστες φαντασιώσεις ενδέχεται να είναι ικανοποιημένα σεξουαλικά, ενώ αυτά που έχουν τις τυπικές φαντασιώσεις μπορεί να καταπιέζονται από αυτές.

Είναι σημαντικό λοιπόν η έμφαση να δίνεται στην επίδραση που έχει η φαντασίωση στη σεξουαλικότητα του ατόμου και όχι στο περιεχόμενό της.

Πηγή: Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης